Zlepší reforma zdravotní péči? Lidé tomu spíše nevěří

Praha - Dvě třetiny lidí podle průzkumu Českého zdravotnického fóra (ČZF) nevěří tomu, že reformní zákony zlepší zdravotní péči v ČR. Vybrané principy reformy podporují, obávají se však finančních dopadů. Připlácení za nadstandard podporuje třetina. V průzkumu odpovídala stovka občanů, hodnotili své zkušenosti z pohledu pojištěnců, pacientů či jejich rodinných příslušníků.

Změny k horšímu v přístupu ke zdravotní péči zaznamenala v roce 2011 pětina dotázaných, žádné změny nepocítilo 78 procent lidí.

O důvodech zavádění nadstandardů mají lidé podle průzkumu málo informací a konkrétní příklady umí vyjmenovat jen každý druhý. „Třetina dotázaných je přesvědčena, že by si měl pacient připlácet nad rámec placené zdravotní daně,“ uvedl k přijatelnosti nadstandardů ředitel ČZF Michael Vích.

Tuto možnost dal zákon od ledna, nemocnice mohou vybírat za lepší oční čočky, lehčí sádry a některá očkování. Za operaci u profesora si zatím lidé připlatit nemohou, ministerstvo to chce umožnit od května.

Většina dotázaných, 81 procent, podporuje posílení konkurence mezi zdravotními pojišťovnami, což umožní připravovaný zákon o zdravotních pojišťovnách nejpozději od roku 2014.

Lidé nemají větší výhrady proti zavedení půlroční čekací lhůty na přestup k jiné zdravotní pojišťovně. Podle Vícha zřejmě proto, že drtivá většina svoji pojišťovnu měnit nehodlá. Do loňska bylo možné měnit pojišťovnu jednou za rok k prvními dni čtvrtletí, nyní jen k 1. lednu následujícího roku, čekání se tak může protáhnout i na rok a půl.

Dosavadní reformní změny považují lidé za dílčí, práce na reformě se jim zdá pomalá. Někteří se obávají toho, že v tomto volebním období se nepodaří přijmout další opatření. Podle oponentů cílem reformy není nic jiného, než získat více finančních prostředků, a to právě od pacientů.