Policie zatím neobsadila místo šéfa ochranné služby

Praha - Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák zatím nerozhodl, kdo povede policejní ochrannou službu. Komise doporučila dva z pěti kandidátů. Média spekulovala o tom, že útvar chránící ústavní činitele povede bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous.

Osmičlenná komise posuzovala minulý týden uchazeče na pozice šéfů pěti útvarů - ochranné služby, letecké služby, Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování a krajských policejních ředitelství v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Nyní je rozhodnuto o dvou místech. Na doporučení komise vede od počátku dubna královéhradeckou policii Jan Švejdar, který dosud působil v kraji jako náměstek ředitele a byl už dříve pověřen řízením krajské policie. Šéfem letecké služby se pak stal Tomáš Hytych, dosavadní náměstek ředitele cizinecké policie.

Do nabídkového řízení na ředitele policie Ústeckého kraje se přihlásili dva uchazeči. „Po zvážení všech skutečností nebyl komisí ani jeden z nich na pozici doporučen. Z tohoto důvodu policejní prezident rozhodl v nejbližších dnech vyhlásit výběrové řízení,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Výběrové řízení již policie vypsala také na místo šéfa Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Do nabídkového řízení se totiž nepřihlásil žádný kandidát. Dočasně je vedením pověřen Milan Pospíšek. Na funkce šéfů tří celorepublikových a dvou krajských útvarů se mohli do konce února hlásit policisté ze stejné, případně vyšší, služební hodnosti. Ve výběrovém řízení již toto omezení neplatí. 

Komorous zastává v současné době pozici náměstka ředitele ochranné služby, předtím dělal náměstka bývalému ministrovi vnitra Martinu Pecinovi. Dříve čelil kritice za svou předlistopadovou minulost posluchače důstojnické školy někdejší Státní bezpečnosti (StB). Hájil se tím, že na zmíněné škole pouze studoval jazyky. Předlistopadové kontakty s StB mu před lety vytkl i tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a nynější ministr vnitra Jan Kubice. 

Jiří Komorous
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Místo ředitele ochranné služby bylo neobsazené od té doby, co od policie koncem loňského listopadu odešel tehdejší šéf útvaru František Snopek. Například funkce ředitele policie v Ústeckém kraji je pak volná od prosince. Ke konci listopadu na místě po 17 letech skončil Jiří Vorálek. Místo šéfa policie Královéhradeckého kraje se uvolnilo poté, co z funkce k 15. prosinci odešel Petr Přibyl.

Zanedlouho se uvolní také místo náměstka policejního prezidenta. Z pozice odejde Husák. Policejní prezident Petr Lessy minulý týden oznámil, že přijal jeho již dříve nabídnutou rezignaci. Husák svůj odchod z vedení policie nabídl loni poté, co se v médiích objevily zprávy o jeho schůzce s lobbistou Romanem Janouškem.