Extremisté chtěli v Česku útočit na lidi i objekty

Praha - Pravicoví extremisté zvažovali v České republice útoky na lidi a objekty, jejich plány měly charakter protistátního boje. Uvedl to dnes Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) po březnovém zátahu proti radikálům. Policisté obvinili devět lidí, stíhají je na svobodě. Čelí obvinění především ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Policie předpokládá, že obvinění budou ještě rozšířena. Má totiž podezření, že někteří členové skupiny mají na svědomí některé dosud neobjasněné žhářské útoky, například nedávný útok na ašskou ubytovnu obývanou také Romy.

Zátah proti radikálům se odehrál 27. března. Dnes k tomu ÚOOZ dodal, že v tento den policie zadržela celkem osm mužů a jednu ženu ve věku od 22 do 37 let. Jako členové organizované skupiny se podle kriminalistů na různých místech republiky dopouštěli rozsáhlé trestné činnosti, část z nich se prý osobně podílela na vzniku a založení neonacistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní organizace Combat 18 (šifrovaná verze „Boj Adolfa Hitlera“).

Blood and Honour i Combat 18 už v Česku působily, koncem 90. let ale zanikly. Teď se vrátily na neonacistickou scénu znovu. Stopy jejich činnosti jsou vysledovatelné hlavně na internetu. „Blood and Honour je myšlena jako propagační složka, Combat 18 jako ozbrojená složka,“ popsal pro ČT expert na extremismus Miroslav Mareš.

Zátah na pravicové extremisty
Zdroj: ČT24

Při domovních prohlídkách policisté našli kromě propagačních materiálů s neonacistickou tematikou i nelegálně držené střelné zbraně, návody k výrobě výbušnin, suroviny k jejich výrobě a průmyslově vyrobené prostředky k jejich iniciaci.

Útoky mohly ochromit chod státu

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták uvedl, že detektivové mají „mimořádně závažný materiál“, který vypovídá o ideologickém protistátním boji extremistů. Dokument prý pracuje s myšlenkou „možného poškození či likvidace konkrétních osob a objektů v ČR“. „Pokud by došlo k naplnění těchto myšlenek, mohlo by to znamenat ohrožení chodu celého státu,“ uvedl Hanták ve vysílání ČT24.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta řekl, že při domovních prohlídkách detektivové zajistili také seznam s čelními představiteli státu, včetně premiéra Petra Nečase (ODS). „V žádném případě to nebylo ve stadiu, že by se připravoval jakýkoli teroristický útok,“ uvedl na TV Nova.

Šest z obviněných chtěla policie stíhat vazebně. Návrh státního zástupce na uvalení vazby Obvodní soud pro Prahu 1 sice akceptoval, ale když obvinění složili písemný slib, rozhodl o jejich dalším vyšetřování na svobodě. Obviněným hrozí podle Hantáka podle jednotlivého podílu na trestné činnosti vězení od tří do deseti let.