ČSSD nebude zatím iniciovat hlasování o nedůvěře

Jihlava - Sociální demokraté zatím nebudou kvůli současné vládní krizi iniciovat v Poslanecké sněmovně další hlasování o nedůvěře vládě. Počkají prý na dobu, kdy pro to bude další vážný důvod a v koalici budou vidět silné trhliny, aby hlasování mělo smysl. Při zahájení cyklu diskusních arén v Jihlavě to řekl předseda strany Bohuslav Sobotka.

„Jestliže vláda přežije současnou nestabilní situaci, není vyloučeno, že v létě nás čeká další vládní krize,“ řekl. Pokud se tak stane a vláda pak důvěru nedostane, termín voleb do sněmovny by podle Sobotky logicky připadal na říjen a měl by se spojit s volbami do krajů a do Senátu.

V diskusních arénách chtějí soc. dem. mluvit s lidmi

Diskusní arény, které bude ČSSD pořádat ve všech krajích, podle Sobotky nejsou zahájením volební kampaně pro krajské volby, přestože se jich kandidáti na hejtmany účastní. „Arény vnímáme jako možnost mluvit s lidmi a poznávat jejich názory. S jejich pomocí budeme upravovat volební program,“ řekl Sobotka. Lidé jsou podle něj rozhořčeni podobou vládních reforem, zejména sociálními.

Setkání s vedením ČSSD a Kraje Vysočina se v Jihlavě zúčastnilo kolem stovky lidí. Pořadatelé vedli debatu hlavně o školské a hospodářské politice v pojetí sociální demokracie, lidé se zajímali zejména o pracovní příležitosti pro padesátileté a starší. Vládní školská reforma podle ČSSD zkrachovala, vyvolala jen odpor veřejnosti. Sociální demokraté odmítají školné ve všech formách, vytvořilo by prý sociální bariéry.

Lidé se zajímali také o to, jak bude ČSSD bojovat proti korupci. Podle Sobotky by nejlepší prevencí bylo přijetí zákona o majetkových přiznáních a zpřísnění posuzování střetu zájmu u politiků nejen v době výkonu funkce, ale i pět let po jejím skončení.

Diskusní arény ČSSD se dnes na Vysočině konaly také v Bystřici nad Pernštejnem, v Havlíčkově Brodě a v Třebíči.