Pražské VV volají po Johnově konci, podle Dobeše jsou v rozkladu

Praha – Pražské kluby Věcí veřejných v dnešním prohlášení vyzvaly předsedu Radka Johna k rezignaci. Jeho politika prý vede stranu, která se dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí volitelnosti, do záhuby. Informoval o tom server iDnes.cz. Názor Prahy dnes potvrdil i někdejší ministr školství za VV Josef Dobeš, když uvedl, že strana je v rozkladu, a upozornil na to, že řada členů opouští její řady. Podle metropolitních klubů by volba nového vedení měla proběhnout nejpozději do konce května. John výzvu spolustraníků nechtěl komentovat.

„Vyzýváme předsedu strany VV Radka Johna, aby vyvodil svou politickou odpovědnost za současnou situaci strany VV a jejího propadu u voličů a rezignoval na funkci předsedy strany,“ stojí v prohlášení pražských Věcí veřejných. Metropolitní kluby argumentují tím, že stávající vedení vede stranu k „definitivnímu a nevratnému opuštění politické scény“. Upozorňují na to, že se VV dlouhodobě pohybují pod pětiprocentní hranicí volitelnosti, a vedení by tak logicky mělo za tento stav vyvodit odpovědnost. Do konce května proto požadují svolání republikové konference, kde by mělo dojít k volbě nového vedení.

Podle aktuálního průzkumu agentury Factum Invenio by v případných sněmovních volbách strana získala jen 1,4 procenta hlasů. Více čtěte zde.

Pražské kluby vyzývají ministry VV: Neodcházejte

Věci veřejné přitom tento týden dovedly republiku na kraj předčasných parlamentních voleb a samy sebe vzhledem k voličským preferencím k definitivnímu konci ve sněmovně; po úterním jednání grémia strany vyzval Radek John ministry za VV k rezignaci, pokud koalice nesplní stranické požadavky; premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kontrovali, odmítli ultimátum a pohrozili koncem vlády.

Pražské kluby se dnes proti záměru strany, jejž prosazoval především místopředseda VV Tomáš Jarolím (včera z funkce odstoupil), ohradily. „Vyzýváme ministry Karolinu Peake, Pavla Dobeše a Kamila Jankovského, aby v žádném případě nepodávali demisi ze svých ministerských postů,“ uvedly ve svém prohlášení.

John o rezignaci zatím neuvažuje, čeká na úterý po Velikonocích

O dalším účasti VV v Nečasově vládě, a tedy i o osudu koalice, se bude jednat v úterý po velikonočních svátcích. Do té doby předseda VV John nechce výzvu spolustraníků komentovat. Vyjednávací pozici VV podle něj oslabují.

Vyjádření Radka Johna:

„Z mandátu předsedy strany Věcí veřejných vyplývá moje povinnost účastnit se vyjednávání o plnohodnotné pozici Věcí veřejných ve vládní koalici. Do té doby se nebudu vyjadřovat k apelům, které vyjednávací pozici Věcí veřejných oslabují. Až výsledky vyjednávání ukáží oprávněnost usnesení grémia strany, jistě se sejdu se zástupci pražských klubů. K jejich výzvě zaujme stanovisko i krajská rada a další orgány Věcí veřejných. Tyto kroky mají smysl, až budou známy výsledky koaličního vyjednávání.“

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake v reakci na pražské prohlášení uvedla, že na konci příštího týdne zasedne grémium Věcí veřejných a vyhodnotí jednání celého vedení strany i podněty z regionů. „Právě regionální reakce považuji osobně za důležitou zpětnou vazbu,“ poznamenala. Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová Johnův postoj podpořila: „Usnesení, jako to, které vzešlo z jednání pražských klubů, vážně ohrožuje výsledek vyjednávání, neboť ohrožuje pozici VV.“

K setrvání v koalici a odstoupení Johna vyzvaly pražské buňky na včerejším jednání, nyní čekají, jestli je schválí i celopražská rada. V té ovšem zasedá i samotný John a také Vít Bárta. Výzvu k odstoupení předsednictva strany před časem rozeslala také pardubická buňka VV. Výměnu vedení strany podporuje frýdecko-místecká organizace VV. „Dovedu si představit, že osobní zodpovědnost by za poslední dění ve VV měl skutečně někdo přijmout,“ dodal lídr Zlínského kraje Martin Vacek. „V regionech je velmi silně negativní nálada, protože oni jsou v běžné politice mezi lidmi a slyší, co není na Malé Straně slyšet,“ okomentoval hlasy krajských organizací někdejší ministr školství Josef Dobeš.

Dobeš: VV jsou v rozkladu vlivem koaličních partnerů

Události kolem strany svědčí o tom, že se VV dostaly na pokraj vlastního rozkladu. Pražské prohlášení hovoří o tom, že „místo budování funkční stranické struktury je současné vedení pohlceno soudními spory“, a varuje před odchodem straníků. Ten potvrdil i někdejší ministr školství za VV Josef Dobeš, který sám položil stranickou legitimaci ke konci března. Jen stranickou organizaci ve Slaném podle něj opustili všichni její členové. „Věci veřejné šly do velké politiky předčasně, byly nezkušené a teď na to doplácejí. Odcházím proto, že cítím, že tato strana je v rozkladu,“ konstatoval Dobeš.

Důvodem ovšem podle něj není politika Radka Johna a Víta Bárty, ale mocenský přístup koaličních partnerů, zejména ministra financí Miroslava Kalouska. Nezkušené vedení podle něj nedokáže oponovat jeho záměrům omezovat jednotlivé rozpočtové kapitoly včetně té pro školství, a VV se tak budou protivit vlastnímu programu.

„Vedení moc dobře ví, že je tu skupina tří ministrů a několika poslanců, kteří, ať se stane cokoli, se přimknou k vládě a budou plnit program TOP 09 a ODS. V tuto chvíli jsem přesvědčený, že strana zvolila navenek jednotný postoj, do kouta půjdou úplně všichni a budou přijímat návrhy ministra Kalouska,“ upozornil Dobeš. Sám z ministerstva školství odešel právě kvůli Kalouskově požadavku úspor, které podle něj ovšem byly nerealizovatelné, pokud by vláda nechtěla ohrozit konkurenceschopnost státu.

Co se ve Věcech veřejných děje?

Opuštění vládní koalice na grémiu VV požadovaly stranické regionální organizace. Výrazně o něj usiloval místopředseda strany Tomáš Jarolím, který po neúspěchu na svou pozici rezignoval. Nesouhlas s politikou strany vyjádřil i ministr školství Josef Dobeš, když s ním jeho ostatní straničtí kolegové nehlasovali proti plánovaným úsporám ve školství. Ve vládě chce naopak zůstat ministr dopravy Pavel Dobeš, místopředsedkyně kabinetu a šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake. Šedá eminence celé strany Vít Bárta případný odchod veřejně nijak nekomentoval.