Při volbách do sněmovny by VV nedostaly ani půl druhého procenta

Praha – Kdyby se v současnosti uskutečnily volby do Sněmovny, podle očekávání by je s převahou ovládla sociální demokracie. V dvousetčlenné dolní parlamentní komoře by podle aktuálního průzkumu agentury Factum Invenio kralovala levice. ČSSD se 73 poslaneckými křesly a KSČM s 38 by dohromady poskládaly 111 mandátů. ODS by jich získala 46 a TOP 09 by měla 32 mandátů. Do sněmovny by se s 11 mandáty vrátili lidovci, půl procenta pod rozhodující pětiprocentní hranicí zůstala Strana zelených.

Naopak dosud parlamentní a vládní Věci veřejné se podle průzkumu z přelomu března a dubna propadly na 1,4 procenta, tedy daleko od pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny. Podstatně větší šanci dostat se do Parlamentu by mělo podle Factum Invenio několik dalších stran, které se pětiprocentnímu prahu blíží.

Oproti posledním volbám ztrácejí podle autorů průzkumu všechny strany vládní koalice. Nejvýrazněji pak strana Věci veřejné - o 9,5 procentního bodu. Právě Věci veřejné v minulých dnech vyvolaly nynější vládní krizi, která může vyústit až v předčasné volby, ty by se v takovém případě asi konaly letos v červnu.

Voleb do sněmovny by se zúčastnilo 60,7 procenta oprávněných voličů, což je zhruba o dvě procenta méně, než kolik lidí přišlo volit před dvěma roky. Ve volebním modelu, neboli odhadu, jak by sněmovní volby dopadly, Factum Invenio předpokládá, že ČSSD by získala 26,9 procenta hlasů, druhá ODS 17,2 procenta, komunisté 14,9 procenta, TOP 09 13,1 procenta a KDU-ČSL šest procent.

Do rozdělování poslaneckých křesel by ale podle průzkumu mohlo promluvit ještě několik dalších stran. Strana zelených v tomto volebním modelu získala 4,5 procenta, Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) 3,3 procenta, Strana Svobodných občanů 3,1 procenta a Suverenita 2,9 procenta. Factum Invenio uvedlo, že uvedené strany se sice dlouhodobě pohybují pod pěti procenty, rozdíl od této klíčové hodnoty je ale pod hranicí statistické chyby, která je přibližně dvě procenta. „Všechny tyto subjekty by tedy mohly ještě významně vstoupit do hry o mandáty,“ píšou autoři výzkumu.