Po zebře auta jezdí běžně, ta se nerozhlíží. Děti by ale měly

Praha/Ostrava - Začala celorepubliková dopravně bezpečnostní akce zaměřená na chodce, ale i cyklisty v rámci dodržování zákona o silničním provozu. Třeba v Ostravě po celý pracovní týden policisté připomínají především dětem pravidla správného přecházení silnic.

Každoročně probíhá po celé ČR preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Policisté dopravního inspektorátu v tomto týdnu v ranních i odpoledních hodinách dohlíží u přechodů pro chodce. S dětmi probírají správné přecházení vozovky, vysvětlují jim mylný mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech, upozorňují na rizika přecházení silnice s více jízdními pruhy, připomínají přednost tramvají před chodci či používání nadchodů nebo podchodů.

Zásady pro chodce v rámci policejní akce Zebra:

  1. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  4. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

zdroj: www.policie.cz

Od ledna do února jen v Ostravě děti zavinily už deset dopravních nehod. „Zejména apelujeme na rodiče, aby svým dětem vysvětlili, jak se správně chovat v silničním provozu,“ řekla pro ČT ostravská policejní komisařka Kateřina Špoková.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)