Mačetoví útočníci ještě neslyšeli obžalobu, obhájkyni jim soud vzal

Praha/Nový Bor (Českolipsko) - V případu takzvaného mačetového útoku v Novém Boru, při němž byli zraněni tři lidé, ani po osmi měsících nepadla obžaloba. Pohnání pětice místních Romů k soudu nejprve oddálilo zadržení jednoho z podezřelých, který byl několik měsíců na útěku a v únoru se vydal policii. Další komplikaci představuje skutečnost, že všechny obviněné zastupuje stejná obhájkyně Klára Samková. Ve výpovědích mužů jsou částečné rozpory, proto ji soud zatím nepravomocně vyloučil z řízení. Samková s rozhodnutím nesouhlasí.

Podle náměstkyně krajského státního zástupce Lenky Bradáčové je nyní otázka, jestli může být Samková obhájkyní všech obviněných. „Soud musí vyhodnotit, a už v prvním stupni vyhodnotil, otázku kolize. Kdyby mezi nimi kolize byla, tak nemůže obhajovat všechny,“ dodala žalobkyně.

Pokud by z rozhodnutí soudu museli mít podezřelí jiné obhájce, podání obžaloby by to oddálilo. Jejich noví advokáti by se totiž museli s případem seznámit. „Tím, že si ji zvolili všichni, ale není úplný soulad mezi tím, co vypovídají, se ona (Samková) dostává do kolize,“ vysvětlila Bradáčová. Pokud takto rozhodne i odvolací krajský soud, může to podle jejího odhadu podání obžaloby zhruba o měsíc oddálit.

Podle Samkové jejím klientům znemožnil právní zastoupení advokátem, kterému důvěřují. „Tento krok je zásadním zásahem do práva na obhajobu, který, pokud bude stvrzen i odvolacím soudem, nastolí zcela nové poměry v české trestní justici,“ uvedla v prohlášení. Další podrobnosti zveřejní v pátek na tiskové konferenci v Praze.

Telefonát Kláry Samkové (zdroj: ČT24)

Policie novoborský útok kvalifikovala jako pokus o vraždu. Samková v souvislosti s obhajobou mužů v médiích uvedla, že kvůli rozsahu práce při zastupování pěti lidí oslovila studenty právnické fakulty a požádala je o pomoc při vedení a obhajobě případu. To ale není možné a výrok proto posoudí Kontrolní rada České advokátní komory (ČAK). Mluvčí komory Iva Chaloupková řekla, že by se rada měla věcí zabývat zřejmě v květnu.

Útok se stal 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Útok zachytila i kamera. Poslední z podezřelých je stále na útěku.