Pravoslavná církev oslavuje Velikonoce

Praha – Pro katolickou církev Velikonoce skončily, ta pravoslavná je ale prožívá právě teď. Jejich datum určuje juliánský kalendář, letos připadají na neděli 15. dubna. Velikonoce jsou pro pravoslavnou církev největším svátkem. Příprava na ně trvá podle děkana katedrály sv. Cyrila a Metoděje Jaroslava Šuvarského celých sedm týdnů.

Velikonoce jsou pro pravoslavnou církev největším svátkem. Příprava na svátky trvá celých sedm týdnů. „Církev dává věřícím možnost, aby se zastavili a začali přemýšlet o svém životě, práci, skutcích a výsledcích. Stanoven je proto přísný půst, odříkáme se mléčné a živočišné stravy,“ vysvětlil Šuvarský. Součástí je ale podle něj také půst duchovní, tedy modlitba. „Měli bychom se zastavit a promyslet si, co nám říká rozum a co srdce. Nesmíme zapomínat na své rodiny a přítele. Jedině s takto klidným svědomím můžeme oslavit vzkříšení Ježíše Krista,“ dodal.

Pravoslavné Velikonoce prožívají lidé v Rusku nebo na Ukrajině

Děkan katedrály Cyrila a Metoděje Jaroslav Šuvarský říká, že tradice Cyrila a Metoděje je sžít se s národem. Naše zvyky se od těch katolických prý tolik neliší. „Našimi skutky chceme pozitivně ovlivňovat naši společnost,“ vyjádřil se Šuvarský. Tradice pravoslavných Velikonoc se drží hlavně v zemích, kde je většina obyvatel pravoslavná nebo ortodoxní. Je to například Rusko, Řecko, Rumunsko nebo Ukrajina.

Nicejský koncil ve čtvrtém století stanovil, že Kristovo vzkříšení se smí slavit až po Pesahu, tedy po židovských Velikonocích. Jenže západní církve se tímto rozhodnutím již od 17. století neřídí, proto je zde tento posun.

Rozhovor s Jaroslavem Šuvarským (zdroj: ČT24)