VV hledají nového ministra, mají dva kandidáty

Praha - Věci veřejné začaly vybírat nového ministra školství. Vicepremiérka Karolína Peake po jednání výkonné rady oznámila, že kandidáti jsou dva. Jde o dosavadního náměstka pro legislativu Jiřího Nantla (nestraník) a člena VV, který na ministerstvu pracoval. Mluvilo se i o místopředsedkyni Věcí veřejných Dagmar Navrátilové a Milanu Šťovíčkovi (VV), ti ale funkci nechtějí. Jméno nového ministra školství chce strana premiérovi předložit do konce týdne.

S Nantlem dnes širší vedení strany diskutovalo zhruba hodinu. S druhým kandidátem zatím špičky VV nemluvily. „Dnes jsme si vyslechli jednoho horkého kandidáta, což byl náměstek Nantl,“ uvedla Peake. Jde podle ní o specialistu na vysokoškolské vzdělávání, s jehož vizí se rada „velmi podrobně seznámila“. Objevilo se podle ní ještě jedno jméno člena strany, který dříve na ministerstvu působil a s nímž by se rada VV také ráda setkala. Podle Peake mají oba kandidáti svá proti i proti.

Druhého kandidáta má nicméně vyslechnout výkonná rada VV až ve čtvrtek. Pak se s nominovanou osobností seznámí grémium VV s tím, že nový ministr školství by měl mít silný mandát. „Hlavně chceme, aby na ministerstvu školství byl odborník, který zná ten provoz, tu práci, aby neměl týdny na rozkoukávání se, aby dotáhl tu věc týkající se evropských fondů,“ řekl k výběru předseda strany Radek John.

Dagmar Navrátilová: „Po zralé úvaze jsem se rozhodla, že na tuto funkci aspirovat nebudu. Chci se plně věnovat práci v Poslanecké sněmovně, kde vidím své místo. Domnívám se, že post ministra školství by měl obsadit za současné situace spíše odborník stojící mimo Věci veřejné.“

Milan Šťovíček: „Je to výzva, která před člověkem nestojí příliš často… Při svém rozhodování jsem pečlivě a vážně hodnotil všechna pro i proti a nakonec rozhodla má zásada neodcházet od rozdělané práce a závazků. V Litvínově, kde jsem byl zvolen starostou, jsme začali systematicky měnit zadávání veřejných zakázek i hospodaření města… Také v problematice zachování těžebních limitů chci zůstat blízko místních lidí. “

zdroj: Věci veřejné

Nantl opustil sídlo VV zhruba po hodině. Straně podle svých slov představil vizi fungování ministerstva. Pokud funkci přijme, chce mít mandát pro systémové změny. Nechce být pouze „udržovačem“ současného fungování úřadu. „Teď je míč na straně VV,“ uvedl. Pokud by se měl stát ministrem, pak podle svých slov také jedině jako nestraník nominovaný VV. „Je to pro mě velmi těžká věc, protože já jsem kariérní úředník. Už tímhle překračuju určitou hranici, kterou se snažím držet z hlediska apolitičnosti státní správy,“ řekl ČT.

Server Týden.cz uvedl, že Nantl má podporu vicepremiérky Peake. Média spekulovala i o možné nominaci místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové, ta ale také ministryní být nechce. Mluvilo se ještě o politologovi a poradci nejmenší vládní strany Janu Kubáčkovi. Ani ten se ale podle svého dnešního vyjádření o pozici ministra školství neuchází. „Těší mě, v jaké skupině jmen a osobností se ocitlo i mé jméno. Vážím si této důvěry, ale musím ji odmítnout. Neplánuji se ucházet o pozici ministra školství,“ napsal ČTK v sms zprávě.

Reportáž Jany Čermákové a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)