Filip: Přeběhlictví se po úterku rozběhlo naplno

Praha – Předseda Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip přirovnal úterní odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných a následné spojenectví s dalšími odstupujícími poslanci za „naplno propuknuté přeběhlictví“. Bez ohledu na to, zda po rozchodu s VV nakonec vláda získá stabilní podporu ve sněmovně, je podle Filipa její hlavní chybou neplnění jejího programového prohlášení. Šéf KSČM v pořadu Hyde Park ČT24 také uvedl, že nejsilnější koaliční strana ODS nyní stojí před tím, zda se dobrovolně nechá politicky zdiskreditovat spolu s Věcmi veřejnými.

„Jsem přesvědčen, že ODS stojí před rozhodnutím, jestli se má nechat spláchnout skandály Věcí veřejných a přestat existovat jako nejsilnější pravicová strana,“ uvedl Filip s tím, že koalici doposud chyběla hlavně programová soudržnost. „Já jsem přesvědčen, že vláda by měla stát na nějakém programu, ale nejsem přesvědčen, že programové prohlášení pro tu současnou platí. Když se podíváme na poslední hlasování o vyslovení nedůvěry, tak bychom si mohli odškrtávat, co vláda ze svého prohlášení neplní.“

Jako příklad předseda komunistů vládní koalici vyčetl protikorupční opatření a slabý zákon o veřejných zakázkách. „Oni řekli, že budou budovat právní stát bez korupce, ve skutečnosti ale prošly věci, které spíše podporovaly další korupční aféry, než to, aby zajistily růst ekonomiky,“ uvedl Filip. V souvislosti s protikorupčními kroky a současným přeskupováním sil v táboře Věcí veřejných upozornil také na odkládaný návrh zákona o zrušení mandátu, kterým by Nejvyšší správní soud mohl na základě oznámení politické strany posoudit, zda se vybraný poslanec nedopustil kroku proti programu, za který byl zvolen.

Vojtěch Filip:

„Sám jsem se několikrát jasně vyslovil proti tomu, co udělali například poslanci Melčák a Pohanka, proto jsme několikrát navrhovali zákon o mandátu. Včera jsem byl docela zděšen vyjádřením paní Peake, že je logické, že to vláda zamítla. Přeběhlictví se tady po úterku rozběhlo naplno.“

Už v pondělí bude jasné, zda Peake dokáže sehnat dostatečný počet poslanců s provládní podporou. V opačném případě zemi pravděpodobně čekají předčasné volby. KSČM v posledních dnech stoupají preference, podle volebního modelu CVVM by mohli získat až 20 % hlasů. „KSČM přitahuje voliče tím, že je jednoznačně v opozici, že se nepodílí na vládě, to znamená, že není namočená v žádných skandálech souvisejících s exekutivním výkonem moci,“ tvrdí odborný pracovník CVVM Jan Červenka.

Ke spolupráci by je mohli přivést sociální demokraté, jejichž část možnost vlády s podporou komunistů připustila. Zatím mají přímou spolupráci s komunisty zakázanou Bohumínským usnesením, čím dál víc sociálních demokratů by ale s komunisty v případě programové shody hlasovalo. Podle Filipa jsou nicméně možné koaliční kalkulace zatím více než předčasné. „Já nerad mluvím o porcování medvěda, který se ani nenarodil, natož, aby běhal po lese,“ dodal.

Vojtěch Filip
Zdroj: ČT24

Proti krizi s daňovými pásmy a spoluprací se státy mimo EU

V diskuzi s diváky se ale předseda KSČM dostal i k prioritám, které by jako případný spojenec na vládní úrovni od začátku prosazoval. Jde zejména o prorůstová opatření a užší spolupráce s dynamicky se rozvíjejícími státy. Jako příklad kromě zemí BRICS Filip uvedl například Turecko. „Nejzásadnější krok by byla změna orientace exportu. My jsme ze 70 procent závislí na exportním výkonu. Zásadní směřování České republiky by nyní mělo být mimo Evropskou unii. V prvním kroku by vláda musela hledat nová odbytiště ve státech, které se rozvíjí, nikoliv které jsou v krizi.“  

Receptem na ekonomické problémy je podle Filipa také zavedení vícepásmového zdanění u fyzických i právnických osob. „Přiklonili bychom se k hornímu pásmu, jako je v severských státech, tedy až 35 procent, ale bylo by to postupné.“ Případného odlivu firem z České republiky kvůli nevýhodnému daňovému systému se Filip neobává. „Takové firmy stále fungují i ve státech, kde je vyšší zdanění než u nás, protože je pro ně daný region obchodně zajímavý,“ dodal Filip.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)