Smetana, který kreslil po plakátech, se přihlásil policii

Praha – Roman Smetana, olomoucký řidič, který byl odsouzen za kreslení po předvolebních letácích, se po odborářské demonstraci sám vydal policii. Smetana byl dnes mezi protestujícími lidmi na Václavském náměstí. Po zatčení, když ho vedla policie přes náměstí, pokřikovali lidé na příslušníky v uniformách „hanba“ a „gestapo“. Policie v doprovodu několika desítek demonstrantů odvedla Smetanu na služebnu v Krakovské ulici, odkud ho večer převezla do vazební věznice na Pankráci. Už druhého dubna měl jít Smetana na sto dní do vězení, k výkonu trestu ale nenastoupil. Policie ho proto zařadila do databáze hledaných osob. Za vyhýbání se vězení mu teď hrozí další trest.

Podle předsedkyně Českého helsinského výboru (ČHV) Anny Šabatové, která doprovázela Smetanu při zatčení, došlo u policejní služebny k menší roztržce. „Někteří lidé se domnívali, že tam byl buď tajný policista, nebo provokatér, který mluvil proti panu Smetanovi. Vůči němu se projevila silná nevole části lidí,“ komentovala situaci Šabatová. Sama Šabatová hodnotí dnešní Smetanovo rozhodnutí jako rozumné. „Dostatečně upozornil na to, že trest považuje za protiprávní, že by neměl být ve vězení. Ale myslím si, že nebylo nutné setrvávat v ilegalitě,“ uvedla. Šabatová ale míní, že by mu trest navýšen být nemusel. „Já osobně bych to považovala za absurdní, kdyby byl obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí.“

Muže, který v Olomouci v roce 2010 k předvolebním sloganům psal dodatky a politikům přikresloval tykadla, poslal soud do vězení kvůli tomu, že odmítl odpracovat uložené obecně prospěšné práce i odpykat si domácí vězení. 

Podle svých slov na protest proti politickým elitám pokreslil Smetana nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly strany. Připisoval na ně slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Mezi stranami si řidič, jehož udal kolega, nevybíral. Nejvíc pokreslených polepů však patřilo ODS, která se jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun. 

Soud Smetanovi uložil, aby škodu zaplatil, což udělal. Vedle toho si však měl podle původního rozsudku odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, to ale odmítl. Smetanu potrestala soudkyně Markéta Langerová, jejíž manžel Ivan Langer byl v tehdejších volbách lídrem ODS v Olomouci. Langerová opakovaně odmítla možnost, že by byla podjatá.

Reportáž Ondřeje Koutského a Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)