Převis poptávky hlásí jen víceletá gymnázia

Praha – Zájemci o středoškolské studium mohli letos podat jen dvě přihlášky místo tří. Přijímací zkoušky na střední školy právě začaly a stejně jako v minulých letech hlásí velký převis poptávky jen víceletá gymnázia. Ostatní školy přijímačky často ani nedělají.

Kdo chce na gymnázium, nesmí přijímačky pokazit. Testy z matematiky, češtiny a studijních předpokladů vyžadují hodiny soustředění. Každá chyba může znamenat konec nadějím. „Máme osminásobek, v minulých letech to byl třeba i desetinásobek zájmu,“ potvrzuje ředitel Gymnázia Elišky Krásnohorské Karel Bednář. Naopak u čtyřletých gymnázií šance rostou – dětí ubývá, zájemců je ale stále o něco víc než míst v lavicích.

Dostat se na odborné školy je snadnější, stačí slušný prospěch. „Přijímací zkoušky na naší škole neděláme, neboť díky populační křivce a nízkému zájmu o technické obory v podstatě bereme každého,“ říká ředitel SPŠ potravinářské technologie Milan Chmelař.

Na severu Moravy se kromě dětí potili u přijímaček i učitelé. Kraj tu totiž nařídil jednotné zkoušky a počítačový systém kolaboval. „Výsledky už máme, ale studenti našich oborů se v nich neobjevili,“ popisuje Josef Šebetovský z gymnázia ve Frenštátu pod Radhoštěm. „Je to zcela nový systém, takže se tam objevují drobné technické chyby,“ hájí systém ředitel CERMATu Pavel Zelený.

Letošní novinkou je i to, že dětem, které střední školy přijmou, už nemusejí posílat doporučený dopis domů. Stačí vyvěsit jejich jména na dveře školy nebo na internet.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)