Polednová znovu ve hledáčku policie, tentokrát kvůli Číhošťskému zázraku

Praha - Policie se znovu zajímá o bývalou komunistickou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou, odsouzenou za podíl na justiční vraždě Milady Horákové. Píše to Mladá fronta DNES. Podnět k prošetření případu z počátku 50. let známého jako Číhošťský zázrak podal Jan Zmrhal, bývalý student bohoslovectví. V procesu, který proslul kvůli umlácení faráře Toufara, byl uvězněn na necelý rok. Podle dokumentace se prý prokurátorka na případu podílela.

Zmrhal podnět podal na základě nalezených dokladů, které potvrzovaly, že se Brožová-Polednová podílela na jeho téměř ročním věznění. Kromě faráře Josefa Toufara, který byl kvůli pohybu křížku v Čihošti v roce 1950 umlácen k smrti, byl zatčen i mladý Zmrhal. Jeho podnět ale policie odložila a Zmrhal následně zemřel. Policie ho zatkla krátce poté, co státní bezpečnost obvinila čihoštského faráře Josefa Toufara z toho, že během bohoslužby zinscenoval pohnutí kříže na oltáři - úkaz tehdy vidělo 19 lidí.

Nalezené důkazy proti Polednové umožňují případ opět otevřít

Nové důkazy proti Brožové-Polednové ale přiměly policii případ znovu otevřít. „Dozvídáme se o jejích dalších aktivitách a zjišťujeme další souvislosti, takže věc nepovažujeme za uzavřenou,“ řekl deníku ředitel policejního Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret. Většina případných svědků je ale již po smrti a není jisté, zda policii dostupné písemné dokumenty postačí k řešení případu. „Z dostupných listin se zdá, že paní doktorka, tehdy Biedermannová, nevykonávala řádně dozor nad kauzou, která se týkala tzv. číhošťského zázraku,“ uvedl advokát Lubomír Müller.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Brožová-Polednová byla zatím odsouzena v roce 2008 pouze za proces s Miladou Horákovou a měla si odsedět šestiletý trest. Kvůli vysokému věku a zdravotnímu věku ji ale prezident Václav Klaus udělil milost, což vyvolalo velkou pozornost veřejnosti. Bývalá jednadevadesátiletá prokurátorka nyní žije v ústraní u příbuzných poté, co ve vězení strávila jeden rok a devět měsíců.