Řidič Smetana se dočkal ministrova zastání

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podá stížnost pro porušení zákona ve prospěch bývalého olomouckého řidiče MHD Romana Smetany. Pro ČT uvedl, že Nejvyšší soud by měl zkoumat, zda by měl být Smetana za své jednání kriminalizován. Muž byl odsouzen za pokreslení předvolebních reklam na autobusech. Za přešetření jeho případu se zasazovali například Český helsinský výbor, předseda Strany zelených Ondřej Liška či spisovatelka Tereza Brdečková.

„Ano, stížnost podáme. Nyní se dokončuje,“ cituje server Aktuálně.cz ministrovo vyjádření. Ke kauze se nejprve vyslovilo ostravské krajské zastupitelství, později se jí zabýval analytický odbor ministerstva spravedlnosti. Podle Pospíšila je případ kontroverzní, část odborníků mu prý radila stížnost podat, část nepodávat.

„Je dobré, aby Nejvyšší soud posoudil střet dvou veřejných zájmů. Na jedné straně veřejný zájem na ochraně vlastnictví, na druhé straně pak je ústavní ochrana práva vyjadřovat své politické smýšlení. I když postup pana Smetany je obtížně obhajitelný, je otázkou, zda za to má být kriminalizován,“ uvedl ministr pro ČT.

Nejvyšší soud by se měl podle Pospíšila zaměřit zejména na otázky zájmu na ochranu majetku a veřejného zájmu vyjadřovat politické názory. V tiskovém prohlášení pak doplnil, že význam případu „přesahuje individuální zájmy obviněného“. Důvodem pro podání stížnosti je podle Pospíšila i to, že se kauzou zabýval pouze prvoinstanční soud a jeho rozhodnutí nebylo přezkoumáno. Smetana se totiž proti odsuzujícímu verdiktu neodvolal. Spolu se stížností, kterou chce ministr odeslat příští týden, pak Nejvyššímu soudu navrhne, aby zvážil, zda muži nepřeruší trest vězení.

Komentář Jiřího Pospíšila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod