Strana Peake se bude jmenovat LIDEM

Praha – Nová politická strana vznikající kolem Karolíny Peake se bude jmenovat LIDEM. Název odkazuje ke slovům „liberální demokraté“. Název strany měl navrhnout jeden z členů platformy při debatě na sociální síti. Uskupení má také registrovanou internetovou doménu www.lidem.cz, jejímž držitelem je manžel vicepremiérky Charles Peake a vyhlásilo soutěž na vytvoření nového loga.

„Názvem nového politického subjektu vyjadřujeme naše zařazení v rámci politického spektra a zároveň náš hlavní cíl – politiku, jejímž hlavním motorem jsou zájmy občanů, lidí. Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředého zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky,“ uvedla v prohlášení Karolína Peake.

Název byl vybrán z 98 návrhů, které platforma obdržela prostřednictvím mailů, sociálních sítí a dopisů. „Po společné diskusi jsme se rozhodli zvolit název vycházející ze slov “liberální demokraté„ - LIDEM. Název nám navrhl jeden z přispěvatelů na Facebooku, kterého rádi pozveme ke křtu naší politické strany. Alespoň touto formou bychom mu rádi poděkovali,“ dodala Peake.

Peake: Máme ambici být stranou i pro příští období

„Zavázali jsme se, že jako poslanci zvolení na kandidátce Věcí veřejných budeme podporovat jak program Věcí veřejných, tak programové prohlášení vlády. Nicméně tato politická strana nemá ambici být pouze stranou na zbývající dva roky v tomto volebním období. Ale být politickou stranou pro další volební období, proto budeme vytvářet svébytný politický program,“ řekla Peake pro ČT24. V nejbližších dnech chce také platforma zahájit sběr podpisů pod petici, která je nutná pro podání žádosti o registraci strany. Poté veřejnost seznámí se svým programem a cíli.

Na kroky Karolíny Peake čeká i premiér Petr Nečas. Ten chce totiž další vládní spolupráci stvrdit mezi třemi subjekty. Koaliční smlouva by mohla být podepsána už příští týden. „Mluvili jsme s panem premiérem, že by bylo vhodné mít formální rámec pro spolupráci s poslanci platformy,“ potvrdila Peake.

Vydáno pod