Ministerstvo chce stanovit jasná pravidla pro kaplany v nemocnicích

Praha - Kaplany v českých nemocnicích čekají příští rok nová pravidla. Ministerstvo zdravotnictví chce jejich práci jasně stanovit v zákonech. Pacientům sice právo na duchovní službu od dubna nově zaručuje zákon, jenže samotným kaplanům chybí jasná pravidla pro jejich práci. Změny už dříve slíbil českým církvím ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Teď o nich jedná ve Vatikánu na své první návštěvě u papeže.

„Oni tam dneska fungují trošku jako návštěvníci, my bychom byli rádi, aby se dostali do nějakého statutu pracovníků ve zdravotnictví,“ vysvětluje Leoš Heger. Kaplani mluví nejen s pacienty, ale i s jejich nejbližšími příbuznými i nemocničním personálem. Například v pražském Motole denně absolvují asi deset takových rozhovorů. 

Duchovním k práci nemocničního kaplana stačí jen teologické vzdělání, v budoucnu budou muset mít navíc i praxi v pastorační péči a kurz nemocničního kaplanství. Rozdíly jsou dnes i v tom, kdo je vlastně platí. „Jsou nemocnice, které zaměstnávají nemocniční kaplany, jsou nemocnice, které mají s kaplany pouze nějakou dohodu a jsou nemocniční kaplani, které platí církev,“ vysvětluje předseda Asociace nemocničních kaplanů Vítězslav Vurst. 

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Do budoucna bude otázka financování kaplanů závislá na tom, jak dopadne hlasování o církevních restitucích v Parlamentu. V polovině června se k debatě o novém zákonu společně sejdou duchovní, zástupci nemocnic i ministerstva, nová pravidla pro kaplany by pak měla začít platit koncem roku 2013.