Naředí mlhu kolem Janouškovy nehody výpověď poškozené?

Praha/Hradec Králové – Přes půl druhého měsíce vyšetřuje policie nehodu lobbisty Romana Janouška, který s více než dvěma promile alkoholu v krvi srazil a vážně zranil jednapadesátiletou ženu. Samotní kriminalisté nesmějí o průběhu vyšetřování nic sdělit. Informovat o něm může pouze státní zástupkyně, která ovšem také mlčí. Ve středu přijedou kriminalisté z Hradce Králové poprvé vyslechnout i poškozenou ženu, sám Janoušek u výslechu ještě nebyl.

V kauze Janouškovy nehody zatím policie vyslechla devět svědků. Okolnosti zranění ženy má zkoumat jeden znalec, další pak to, jak přesně k nehodě došlo. „K vyšetřování nehody pana Janouška nemůžeme poskytovat žádné informace, protože veškerá práva na informování si vyhradila dozorující státní zástupkyně,“ uvedla k případu policejní mluvčí Ivana Ježková. Policie běžně média v podobných případech průběžně o svých krocích informuje, ovšem v kauze Janoušek je situace jiná; nejen, že státní zastupitelství vydalo zákaz, ale samo žádné podrobnosti nesděluje.

Nikdo tak neví, jakým směrem se případ ubírá. Výslech Romana Janouška podle jeho advokáta Víta Širokého neproběhl proto, že nemohl nahlédnout do spisu kvůli možnému ovlivňování svědků. Rozhodnutí vypovídat zváží až podle možnosti do spisu nahlédnout. Janouškův advokát tvrdí, že se svědci v popisu nehody rozcházejí. Důležitá proto bude rekonstrukce případu se všemi aktéry a s každým, kdo srážku viděl, zvlášť. Proběhnout má na místě nehody v následujících týdnech.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)