Policie nemá dost peněz na znalecké posudky, některé úplně stojí

Praha - Policie má enormní nedostatek peněz na znalecké posudky. Údajně se proto stává, že nastaví cenový limit ještě před jeho zadáním znalci, nezávisle na jeho náročnosti. Píše o tom deník Právo, podle kterého má takový postup vliv na kvalitu posudků. U soudu se pak často stává, že je třeba nechat posudek dopracovat. To už ale financuje ministerstvo spravedlnosti. Vyšetřování některých případů zase údajně kvůli nedostatku peněz na posudky úplně stojí.

„Odněkud mi zavolají a zeptají se, jestli jim udělám posudek řekněme do osmi tisíc, přičemž ani nevím, o co jde nebo jak to bude velké,“ řekla Právu severočeská soudní znalkyně v oboru psychologie Ilona Wölfelová. Podobné nabídky podle ní zaznívají od policie v posledních dvou letech. Největší problémy mají kriminalisté, kteří se zabývají softwarovým pirátstvím nebo extremismem. Bez posudku nelze zahájit trestní stíhání, ceny dobrozdání přitom podle Práva dosahují i statisíců.

Pokud znalec posudek odmítne s tím, že za dané peníze se udělat nedá, najde si podle soudce teplického okresního soudu Miroslava Čapka policie někoho jiného. U hlavního líčení se pak ale stává, že si soudci musí vyžádat doplnění posudku. Rozdíl se pak doplácí z prostředků ministerstva spravedlnosti. „Výsledek je, že se z nás soudců stávají soudci vyšetřující,“ uvedl s tím, že soud, místo aby důkazy pouze zhodnotil, tak je obstarává.

„Loni v říjnu už některé případy nemohly být rozpracovány, protože policii scházely peníze na znalecké posudky.“ (zdroj blízký vedení police)

Policie také v některých případech nahrazuje posudek odborným vyjádřením, které je levnější, ale bývá také méně podrobné. „Týká se to zejména méně závažné kriminality a s postupem musí souhlasit státní zástupce,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. 

Státní zástupci někdy vyžadují znalecké posudky, které už z pohledu policie nejsou třeba. Policie se proto snažila dohodnout s resortem spravedlnosti, aby část nákladů nesl. Podle Kopecké se ale „spoluúčast“ za rozhodnutí žalobců dojednat nepodařilo. S penězi na posudky hospodaří jednotlivé policejní krajské správy samostatně. Rozdělují se podle velikosti kraje i místní kriminality.