Vnitro má zaplatit firmě Dočista pět milionů za pračky a sušičky

Praha - Městský soud v Praze dnes uznal společnosti Dočista nárok na zhruba pět milionů korun, které má dostat od Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV). Spor souvisí s údajně předraženou zakázkou na praní a chemické čištění prádla z doby ministra vnitra Ivana Langra (ODS). Firma, v níž je předsedou dozorčí rady plzeňský fotbalový boss a Langrův známý Tomáš Paclík, se domáhá téměř 7,5 milionu korun. Obě strany chystají odvolání, případem se tak bude zabývat vrchní soud.

Společnost Dočista požaduje miliony, které zaplatila za vybavení areálu kolínské prádelny pronajaté od ZSMV. Vnitro ji prý také dluží peníze za poskytnuté služby. Úřad požadavky odmítá s tím, že po započtení vzájemných nároků je dlužníkem naopak firma. Navíc jsou podle něj smlouvy neplatné, protože podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vznikly v rozporu se zákonem o zadávání zakázek, za což ZSMV také dostalo půlmilionovou pokutu.

Soudkyně Irena Štefková neplatnost kontraktů v dnešním rozsudku zohlednila a požadavek na zaplacení služeb neuznala. Podle ní ale firmě náleží finance za movitý majetek. Vnitro ale namítá, že Dočista chce vrátit plnou kupní cenu a nepočítá s opotřebením, přestože vybavení tři roky používala.

Podle informací médií stálo praní a čištění prádla firmou Dočista průměrně asi 27 milionů za rok. Nynější šéf ZSMV Tomáš Homola odhadl, že v současnosti roční náklady nepřevýší osm milionů korun. ZSMV proto loni smlouvu s Dočista neobnovilo, vnitro naopak kvůli zakázce podalo trestní oznámení. Kontrakty prověřovala policie pro podezření z porušování povinností při správě cizího majetku, nakonec dospěla k názoru, že nejde o trestný čin.