Hory, horko, prach. Cvičit s vrtulníky v Chorvatsku připomíná Afghánistán

Zadar – Společným cvičením procházejí v těchto dnech piloti dopravních vrtulníků české a chorvatské armády, od srpna budou pokračovat ve výcviku létajícího a technického personálu afghánských vzdušných sil v Kábulu. Zázemí jim poskytuje letecká základna Zemunik u města Zadar, chorvatské pobřeží nabízí překvapivě podobné podmínky jako v Afghánistánu: vysoké hory, teplo a prach.

„Opravdu je to ideální prostředí pro přípravu našich pilotů,“ řekl pro ČT generálmajor Miroslav Žižka. Na dopravních vrtulnících MI-171 chorvatské armády se připravují kromě pilotů a techniků také palubní střelci.

Podle chorvatského ministra obrany Ante Kotromanoviče cvičí čeští i chorvatští piloti jinak, ale společný výcvik jim pomůže ke spolupráci, až se ocitnou v jednom vrtulníku a až budou učit jednotně postup afghánské piloty.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Česká republika začala pomáhat s výcvikem pilotů přímo v Afghánistánu v roce 2008. Instruktoři létání na ruských dopravních i bitevních vrtulnících se tam střídají po čtyřech měsících. „Není veřejným tajemstvím, že mentorovací týmy zůstanou v Afghánistánu i po roce 2014, ukončení nebylo žádným způsobem deklarováno,“ tvrdí náčelník vrtulníkového a dopravního letectva Armády ČR podplukovník Petr Čepelka.

Vydáno pod