Rath si vyslechl obvinění z převzetí několikamilionového úplatku

Praha – Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že obviněný poslanec a středočeský hejtman David Rath byl zadržen se sedmimilionovým úplatkem v ruce. Zahájit trestní stíhání poslance umožňuje Ústava ČR v případě, že byl zadržen při páchání trestného činu či těsně poté. Souhlas s odevzdáním poslance soudu vydala v pondělí předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Sněmovna na své následující schůzi rozhodne, zda s konečnou platností stíhání připustí. Hejtmana Ratha v pondělí zadržela protikorupční policie. Obviněni už byli také všichni čtyři muži a tři ženy zadržení v této kauze.

Středočeský hejtman se momentálně nachází pod policejním dohledem ve své vile v Hostivici. Spolu s ním je tam i jeho manželka. V domě pravděpodobně probíhá další vyšetřování, policisté po šesté hodině přivezli i počítačku peněz; dá se proto předpokládat, že v hejtmanově domě nalezli další finanční obnos.

Davida Ratha včera zadržela protikorupční policie záhy poté, co převzal v krabici od bot sedmimilionový úplatek. Policejní postup se týkal i dalších sedmi lidí. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdil, že od pondělí jeho útvar provádí rozsáhlou realizaci. Státní zástupkyně Bradáčová uvedla, že policie sledovala hejtmana Ratha a další osoby už od loňského podzimu.

Předpokladem pro zadržení poslance, kterého chrání imunita, je jeho chycení přímo při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté.

Podmínky zadržení poslance nebo senátora jsou uvedeny v článku 27 Ústavy ČR:

(5) Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Všichni obvinění jsou podezřelí z poškození zájmů EU, podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Rathovo zatčení souvisí s předraženými nákupy v Centru akutní medicíny v Kladně (jeho stavba vyšla na 1,25 miliardy korun) a také v příbramské nemocnici. Podle serveru Lidovky.cz měla skupina organizovat i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci zámku v Buštěhradě.

Rath po zadržení strávil noc v policejní cele, police mezitím obsadila klíčová místa: kladenskou nemocnici, sídlo krajského úřadu, Rathovu vilu v Hostivici i stavební společnost Konstruktiva Branko.

Jak policisté zasahovali?

V kladenské nemocnici vyzvedli batoh, který byl uložen v jednom z parkujících aut. Na ředitelství nemocnice nejdříve dorazili policisté v civilu, jeden z nich se postavil před vchod do kanceláře ředitelky nemocnice Kateřiny Pancové a prohlásil, že čeká na kolegy. Poté do areálu přijela dodávka s uniformovanými policisty. Zašli na ředitelství a poté zamířili k osobnímu vozu Škoda Fabia parkujícímu na místech vyhrazených pro vedení nemocnice. Vyzvedli z něj batoh a odjeli pryč. Odpoledne pak policisté znovu přivezli Ratha do jeho domu v obci Hostivice, kde po celý den hlídkují. Uzavřeli při tom okolí domu i ulici. Dům policie prohledala už dnes dopoledne, kdy si mimo jiné odvezla osobní počítač.

Policejní vůz před domem Davida Ratha v Hostivici
Zdroj: Tomáš Jůnek/ČTK

Sám hejtman ve svém dopoledním prohlášení ústy mluvčí krajského úřadu Berril Mischekové označil své zadržení za politický útok. Podle něj policie zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců. „Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců,“ uvedla mluvčí s tím, že více případ komentovat nechtěl. „David Rath nemá zájem se zesměšňovat vysvětlením, které by některými novináři mohlo být interpretováno jako výmluvy,“ dodala mluvčí.

Ministr vnitra Jan Kubice prostřednictvím svého mluvčího Pavla Nováka zcela odmítl jakékoli nařčení z toho, že byla policejní akce zmanipulovaná nebo že policisté zneužili pravomoc. „Je to naopak důkaz, že je policie nezávislá a emancipovaná,“ míní Novák. Ministr se podle něj nemůže k případu podrobněji vyjádřit, protože trestní řízení nezná. Právo na poskytování informací si navíc vyhradila státní zástupkyně.

Rath také prý zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami. „Pokud ta situace bude opravdu vážná, jsem připraven jeho rozhodnutí a nabídku akceptovat,“ uvedl předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš. Stranické vedení jej později k rezignaci samo vyzvalo.

Z dalších obviněných jsou v tuto chvíli známá jména ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a spolupracovníka středočeského hejtmana a bývalého poslance za ODS Petra Kotta. Další obvinění nejsou známí, ví se ale, že jeden z mužů působí jako ředitel firmy, která opravovala křídlo kladenské nemocnice.

Kott, Pancová a jejich vazby na Ratha:

Současná ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová podle médií s Rathem spolupracovala již v Lékařském odborovém klubu a před lety s ním vlastnila firmu Paracelsum, kde figurovala i Rathova manželka Eva. Pancová stála i v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v červenci 2009 a která měla zastřešit středočeské nemocnice. Je manželkou Petra Kotta.

Petr Kott byl v říjnu 2003 vyloučen z řad občanských demokratů kvůli tomu, že se v opilosti nezúčastnil důležitého parlamentního hlasování o reformě veřejných financí. Po svém vyloučení pak v roce 2006 jako jeden z mála pravicových politiků ve sněmovně podpořil kontroverzní zákon o neziskových nemocnicích, který prosazoval tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Za to si Kott podle médií vysloužil od ČSSD „trafiku“ v podobě řízení obnovené středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). V čele pobočky stál zhruba rok.

Podle tisku měl Kott coby šéf středočeské VZP pomoci Rathově firmě získat smlouvu na ordinaci v Hostivici u Prahy. Příslušnou smlouvu Kott údajně podepsal i přesto, že expertní komise vznik další ordinace ve městě nedoporučovala. Po odchodu z VZP se stal spolupracovníkem hejtmana Davida Ratha. Podle médií byl Kott koordinátorem pro převod pěti středočeských krajských nemocnic na neziskové nemocnice a za organizaci Krajská nemocnice Středočeského kraje vyjednával se zdravotními pojišťovnami.