Generálporučík Pavel má nahradit Picka v čele armády

Praha – Do čela generálního štábu navrhuje ministerstvo obrany generálporučíka Petra Pavla. Současný armádní velitel Vlastimil Picek má skončit 30. června, jeho nástupce by se měl funkce ujmout od 1. července. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda. Pavel na sebe upozornil začátkem 90. let v misi UNPROFOR, nedávno ho povýšil prezident Václav Klaus.

Pickovi končí služební poměr v armádě 31. října. Ministr obrany navrhl jeho konec ve funkci k poslednímu červnu, aby vznikl dostatečný prostor pro „předání a převzetí náročné funkce náčelníka generálního štábu,“ uvádí předkládací zpráva ministerstva.

Padesátiletý Pavel absolvoval studia v Británii a má za sebou práci v různých mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení přímo v Kataru. U příležitosti Dne vítězství ho 8. května prezident Klaus povýšil do hodnosti generálporučíka.

Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident na návrh vlády a po projednání ve výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. Prezident také náčelníka štábu na návrh vlády odvolává.

Generálporučík Petr Pavel:

  • Datum narození: 1. listopadu 1961
  • Hodnost: Generálporučík (od 8. května 2012)
  • Vzdělání: Vystudoval Vojenské gymnázium Jana Žižky z Trocnova v Opavě (1979) a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově (1983); absolvoval postgraduální studium na brněnské vojenské akademii, ve Velké Británii absolvoval kurz pro vyšší důstojníky na štábní škole v Camberley, kurz generálního štábu na Královské akademii obranných studií a kurz mezinárodních vztahů na prestižní londýnské King's College
  • Kariéra: Začínal na nižších velitelských pozicích u výsadkářů, v letech 1991 až 1999 působil u vojenského zpravodajství, v roce 2002 byl krátce zástupcem velitele mechanizované divize, od roku 2002 do 2007 působil v nejvyšším velení armády jako velitel specializovaných sil, zástupce velitele společných sil nebo zástupce ředitele sekce ministerstva obrany; má za sebou řadu zahraničních pobytů, byl zástupcem vojenského přidělence ČR v Belgii (1993-1994), působil na velitelství NATO v nizozemském Brunssumu (1999-2002), zastupoval českou armádu ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě (2003), byl zástupcem vojenského představitele ČR při EU v Bruselu (2007-2009) nebo českým zástupcem na Vrchním velitelství spojeneckých vojsk v Evropě v Belgii (2010-2011); od loňského července je zástupcem náčelníka generálního štábu
  • Rodina: Ženatý, má dva syny
  • Ostatní: Pavel na sebe upozornil začátkem 90. let v misi UNPROFOR v Chorvatsku, když osvobodil skupinu francouzských vojáků uvězněných mezi bojujícími stranami. Za svůj čin tehdy dostal vysoká francouzská i česká vyznamenání - Řád čestné legie a medaili Za hrdinství.