Fiala odvolal šéfa Cermatu Zeleného

Praha - Ministr školství Petr Fiala odvolal s okamžitou platností kvůli pochybením kolem státních maturit šéfa Cermatu Pavla Zeleného. Řízením Cermatu pověřil ministr Jiřího Zíku. Podle Fialy se Cermatu nepodařilo přesvědčit odbornou veřejnost, ředitele, učitele a žáky o tom, že průběh státních maturit je správný. Státní maturity stojí ročně více než 200 milionů korun. Proto je podle ministra důležité, aby probíhaly bez pochybení a měly důvěru veřejnosti.

V polovině června začne v Cermatu procesní a finanční audit. Fiala chce zjistit, zda jsou peníze na státní maturity vynakládány efektivně. Ministr chce sestavit odbornou skupinu, která by měla prověřit obsahovou stránku státních maturit a doporučit případné úpravy. Seznam lidí už má Fiala v hlavě, ještě je ale neoslovil. chce, aby byly výsledky v co nejkratší době.

„Věřím, že tato opatření povedou k tomu, co považuji za mimořádně důležité – abychom pokračovali v koncepci státních maturit. Abychom vytvořili proces, který se bude těšit důvěře veřejnosti a který nebude znejišťovat žáky a učitele, kteří maturitami procházejí,“ řekl Fiala.

Fiala se dnes se Zeleným sešel zhruba na hodinu a půl. Ministr pak řekl, že mluvili o chybách v hodnocení slohové části maturit či dřívějším pochybení v náročnosti matematického testu. Nechtěl říct, kolik studentů bylo poškozeno, číslo není zatím konečné. Uvedl pouze, že nejde o tisíc studentů.

Exministr Dobeš: Je to zbabělé gesto, Zelený je výborný manažer

"Audit už jsem udělal a pan ministr ho tam má. Stejně jako můj podnět na NKÚ a finanční úřad. To gesto je populistické, nemanažerské a zbabělé. Je to jenom zakrytí něčeho,„ říká bývalý ministr školství Josef Dobeš. Podle něj podlehl ministr Fiala tlaku, který na něj byl kvůli maturitám vyvíjen. “Kdyby se měl ministr postavit a vzdorovat drobnému tlaku. Já jsem vzdoroval desetinásobně silnějšímu tlaku, když jsem byl o myšlence přesvědčen, že je správná. Deset akademických titulů nenahradí gram odvahy. To je na adresu pana ministra," řekl ve vysílání ČT24 Dobeš.

„Dlouho jsem si na pana ředitele Zeleného zvykal. Měl jsem proti němu velké výhrady. Pak jsem ale zjistil, že v tom komplikovaném molochu prokázal Zelený velmi silné manažerské schopnosti,“ dodal Dobeš.

Podle něj jsou státní maturity drahé kvůli neustále se měnícím podmínkám a výběrovým řízením, která proběhla za ministrů Lišky a Kopicové: „Já jsem nastoupil, dodatkem smluv snížil cenu o deset procent a zadal jsem ony audity.“

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24

Slejška: S odvoláním Zeleného nelze než souhlasit

„Pan ministr udělal krok, který všichni očekávali a s kterým nelze než souhlasit,“ řekl výkonný ředitel společnosti EDUin Zdeněk Slejška. Podle něj dal ministr svým rozhodnutím signál, že má zájem řešit situaci kolem maturit a budou následovat i další kroky.

Podle Slejšky nemá státní maturita jasně určený cíl: „Komunikovány jsou dva cíle – aby určila minimum toho, co má středoškolák zvládat a na druhé straně to má být vstupenka na vysokou školu. To jsou dva zcela rozdílné cíle, které byly na současnou státní maturitu kladeny a jsou současně nesplnitelné.“

- Pavel Zelený stál už u zrodu myšlenky státních maturit v polovině 90. let, kdy působil jako ředitel Ústavu pro informace a vzdělávání. „Myšlenka změnit státní maturity se zrodila v roce 1997 v hospodě, kde jsme to řešili s kolegy. Reagovali jsme na doporučení OECD,“ řekl Zelený před pěti lety Mladé frontě DNES.

- V letech 1997 až 2000 byl sestaven první model nové maturitní zkoušky, jehož státní část byla vyzkoušena v rámci takzvaných Sond MATURANT. V té době ale Zelený po sporech se sociálně demokratickým ministrem školství Eduardem Zemanem z vedení ÚIV odešel do čela Centra pro reformu maturitní zkoušky, kde nedobrovolně skončil na přelomu let 2001 a 2002.

- Do Cermatu se Zelený vrátil jako ředitel v srpnu 2007 za úřadování Dany Kuchtové (SZ), na začátku roku 2009 ale její stranický kolega Ondřej Liška Zeleného odvolal, zdůvodnil to tehdy časovým skluzem při přípravě maturit. Po sedmi měsících se ale Zelený do funkce opět vrátil, jmenovala jej ministryně Miroslava Kopicová, jež vedla MŠMT v úřednické vládě.

- Loni, kdy vrcholily přípravy na ostré spuštění maturit, se objevily úvahy o Zeleného možném odvolání, pokud by zkoušky nedopadly dobře. Nakonec se tak ale nestalo a Zelený ve funkci zůstal, podobně jako ministr Josef Dobeš, který tehdy úspěchem kritizovaných státních maturit podmínil své další setrvání ve funkci.