Registry apelují na dárce: Darujte dřeň nebo finance

Praha - V České republice přibývá těch, kteří chtějí darovat krvetvorné buňky, také zahraniční země vyhledávají v českých registrech stále častěji. Přestože celosvětová spolupráce funguje i opačně, na vhodného dárce kostní dřeně čeká v současnosti 83 Čechů, včetně 12 dětí. Ve světových registrech figuruje téměř 20 milionů dárců krvetvorných buněk, z ČR jich pochází 60 tisíc a zájemců v tuzemsku přibývá.

Do jednoho ze dvou českých registrů se může nechat zařadit každý od 18 do 35 let. Protože databáze stárne, žádají lékaři o přírůstky o něco naléhavěji. Registry zároveň zápolí s finanční podporou, vstupní vyšetření totiž hradí samy. Finanční prostředky mnohdy hledají jen obtížně, žádají proto o peníze sponzory. „V průměru stojí základní testování kolem 2 tisíc bez DPH a to je holá částka za materiál. Není v tom započítána práce laborantky, ani nic dalšího,“ vypočítává vedoucí Registru dárců krvetvorných buněk Marie Kuříková.

Transplantaci kostní dřeně v České republice podstoupí přibližně 300 pacientů ročně. Že se mezi ně brzy zařadí i čtyřletá dcera Ema, doufají manželé Kašparovi. Závažná diagnóza Fanconiho anémie ji zařadila mezi akutní čekatele na transplantaci kostní dřeně. Lékaři pro malou Emu vytipovali dva dárce v zahraničních registrech. Teprve po podrobných vyšetřeních se ale zjistí jejich vhodnost.