Nad Českem se přehnala další vlna bouří

Praha - Česko přečkalo další bouřlivý večer. Velmi silné bouře s přívalovými srážkami zasáhly Karlovarský, Pardubický, Středočeský, Ústecký kraj a Kraj Vysočina. Zřejmě nejzávažnější událostí při dnešních bouřkách je požár zásobníku plynu na Hodonínsku, do kterého uhodil blesk. Deset jednotek hasičů zlikvidovalo pětimetrové plameny pomocí dusíku.

Festival Rock for People v Hradci Králové nakonec pokračoval i přes vytrvalý déšť. Protože se jádro bouře, která přešla nad městem, areálu vyhnulo, mohli už kolem 22:15 vystoupit další účinkující. Pořadatelé festivalu přerušili před 21:00 program kvůli blížící se bouřce, jejíž sílu nemohli odhadnout.

Bouřky a silný vítr přerušily dopravu na několika místech Pardubického kraje. Překážka na trati blokuje průjezd vlaků v úseku Řečany nad Labem - Přelouč. „Ve 20:12 narazil vlak Intercity Praha - Zlín do stromu spadlého na trať, při nehodě se zranil strojvedoucí,“ oznámil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Doprava bude podle něj obnovena zhruba ve 22:30. Bouřka zmařila i první promítání letního kina v Pardubicích. Silný vítr roztrhl plátno a pořadatelé i kvůli dešti představení zrušili.

Kvůli počasí přestala jezdit kabinová lanovka na Ještěd. Zatím není jasné, kdy bude provoz obnoven. Lanovka dostala při bouřce zásah, ještě po poledni sice přepravovala turisty, velký provoz a tropické teploty ale vykonaly své. Některé součásti jsou tak poškozené, že je nutné je zcela vyměnit.

Už odpoledne se přehnaly bouřky nad jižními Čechami. Vítr tady vyvracel stromy na silnice. Nejvíce zasaženo bylo Prachaticko, Českokrumlovsko, pak se bouřky přesunuly na Jindřichohradecko. Voda zaplavila trať mezi stanicí Vyšší Brod klášter - Rybník. Podle informací Českých drah je už ale trať průjezdná. Stejné místo bylo neprůjezdné ve středu, a to 17 hodin, přívalový déšť tam tehdy strhl na trať kamení.

Bouře se následně přesunuly na Vysočinu. Tam už hasiči zasahovali u nejméně 15 událostí. Ve všech případech jde o odstraňování popadaných stromů. V Třebíči museli hasiči upevňovat utržené plechy na střeše panelového domu. V Pacově na Pelhřimovsku padl strom na zaparkovaný osobní automobil.

Bouřky se odpoledne přehnaly i nad Klatovskem. Hasiči vyjížděli i k dvěma požárům od blesků. Pomáhali také čerpat vodu a odklízet stromy v Klatovech, Janovicích nebo Nýrsku. Srážky ale nejsou tak silné jako ve středu, kdy zde způsobily lokální záplavy.

Výstraha ČHMÚ:

Meteorologové varují před velmi vysokými teplotami a silnými bouřkami. Platí pro celé území ČR od dnešního poledne do odvolání.