Čtrnáct obcí volí nová zastupitelstva

Praha – Doplňující volby do obecních zastupitelstev zatím přilákaly do 14 obcí více než polovinu voličů. Hlasovací místnosti zůstanou otevřené až do 22:00. Nové zastupitele volí například lidé v obcích Kaliště u Prahy, Třebovle na Kolínsku nebo Zdobnice na Rychnovsku. O celkových 92 mandátů se uchází více než 200 kandidátů; specifikum tvoří již zmíněné Kaliště, kde jde do boje o voličskou přízeň sdružení „Žijeme zde společně“ tvořené samými ženami. Počet místních organizací také radikálně přesahuje množství lidí, kteří kandidují pod hlavičkou zavedených parlamentních stran.

V Kališti přišlo k urnám do 16:00 téměř 70 procent voličů. Naproti tomu v Letech u Prahy zatím vhodilo svůj hlas do urny jen 35 procent lidí a v obci Horka II na Kutnohorsku 35 až 40 procent. „Jsou dovolené, tak je zájem možná slabší,“ poznamenal člen tamní volební komise. Účast přes 62 procent zaznamenaly volby v Třebovli na Kolínsku. Více než polovina lidí odvolila i ve Schořově na Kutnohorsku. Totožnou účast zaznamenali v Osečku na Nymbursku, kde se zastupitelstvo rozpadlo kvůli kurióznímu sporu o provoz místního obchůdku.

V Pardubickém a Královéhradeckém kraji se konaly dodatečné komunální volby na třech místech. Ve Zdobnici na Rychnovsku, v obci Řepníky na Orlickoústecku a v Úlibicích na Jičínsku. V Libkově Vodě na Pelhřimovsku se do 15:30 dostavilo k volební urně 40 procent oprávněných voličů. Minulé zastupitelstvo v obci skončilo kvůli sporům o stavbu bioplynové stanice. V Hlupíně na Strakonicku přišlo zatím 45 lidí, což představuje víc než polovinu voličů.

Vysoká účast je podle členů volební komise ve dvou obcích Plzeňského kraje. V Otově na Domažlicku, kde se 4. ledna rozpadlo zastupitelstvo, přišlo do 15:30 k urnám 47 voličů z celkem 86, což je více než při minulých volbách. V Hnačově na Klatovsku se 120 obyvateli přišlo dosud volit 62 ze stovky voličů. Volí se i ve Vincencově na Prostějovsku.

Komunální volby také ukazují, jak slabou pozici drží v obecní politice tradiční politické strany. Jako nezávislí vystupuje 195 kandidátů (93,3 %) a bez politické příslušnosti je 204 kandidátů (97,6 %) z celkových 208. Své kandidátky postavily tři politické strany – ODS, KSČM a KDU – ČSL, z nichž první uvedená kandiduje ve sdružení s nezávislými kandidáty.