Skauti se vydali na cestu svého předchůdce Svojsíka

Praha – Skupina tří novodobých skautů dnes zopakovala pouť do dějiště prvního tábora svých předchůdců. Vyšli ráno ze stejného místa, od dnešního Gymnázia Sladkovského. Před sto lety, 13. července roku 1912, totiž vyšla od žižkovské reálky skupinka chlapců vedená tělocvikářem Antonínem Benjaminem Svojsíkem, aby prožila dosud neznámé dobrodružství - úplně první letní tábor. V Česku je nyní registrováno přes tisícovku táborů, pravidelně je kontroluje hygiena. Ta se zaměřuje na ubytování dětí, kuchyně, sklad a nezapomíná se ani na zdravotní záznamy.

Tehdejším táborníkům ale chyběly kroje a batohy, všechno si museli táhnout s sebou na vozíku. Na sebe toho podle sto let starého Svojsíkova zápisníku moc neměli. „Jeden oblek a klobouk, troje punčochy, hřeben, kartáč, nůž, lžíce, vidlička,“ řekl skautský historik Roman Šantora. Svojsíkův první tábor by se asi dnešním dětem moc nelíbil. Musely by pomáhat třeba při žních. Tenkrát ale Svojsíkův tábor spustil lavinu. Druhý rok už se táborů konalo patnáct, ale jen díky tomu úplně prvnímu v Orlovech ochutnaly jídlo z ešusu už miliony dětí.

Cílem skautů, kteří vyšli z Prahy, byla 140 kilometrů vzdálená hájovna v Orlovech. Právě tam uspořádal Antonín Benjamin Svojsík úplně první tábor. Skauti sem jezdí dodnes, i když se jejich tábory od těch minulých liší, hlavně délkou. Tenkrát byly i dvouměsíční, dnes je maximum tři týdny. „Denní rytmus tábora, že ráno se vstává, po obědě je polední klid, v noci se hlídá, to všechno Svojsík zavedl na tom prvním táboře,“ dodal Šantora.

V Česku je více než tisícovka táborů, kontrolují je hygienici

V Česku je nyní registrováno zhruba 1 400 dětských táborů ve všech krajích, na které vyjede asi 140 tisíc dětí. Počty táborů se ale mohou v průběhu prázdnin měnit. Nejvíc dětských táborů je nahlášeno v Jihočeském kraji, kam by mělo během léta odjet 18 tisíc dětí. Přes stovku táborů hlásí Jihomoravský kraj s devíti tisíci dětmi. Všechny tábory každoročně prověřují hygienici.

Také letos je hygiena v pohotovosti, za prvních čtrnáct dní prázdnin už zkontrolovala stovky táborů ve všech krajích. Podle hygieniků ale úroveň táborů rok od roku roste. Inspektoři zatím narazili jen na drobné nedostatky, nejčastější prohřešky se týkaly stravování, ubytování nebo chyb ve zdravotnických záznamech dětí. Nejmenší sankce za nedodržení předpisů je pět set korun. Takovou pokutu zaplatil jeden tábor v Jihočeském kraji, tři tisíce zase vyměřili hygienici v kraji Olomouckém. Největším trestem je uzavření tábora, to se letos ale zatím nestalo.

Historie a současnost letních táborů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod