Česku hrozí kvůli IZIPu mezinárodní arbitráž

Praha - Správce 49 procent akcií IZIPu Thomas Ladner pro Českou televizi uvedl, že nemůže vyloučit mezinárodní arbitráž proti České republice. Menšinový akcionář IZIPu totiž zásadně nesouhlasí s ukončením sporného projektu elektronických zdravotních knížek. Firma eHI eHealth International dokonce označuje zastavení projektu za nezákonné a obviňuje správní radu VZP, že ji zastavením projektu internetových zdravotních knížek výrazně poškodila.

Právní zástupce společnosti eHI eHealth International Thomas Ladner řekl, že do konce září povedou „přátelské debaty“ a budou předkládat argumenty. Pokud neuspějí, zváží právní kroky. „Nemohu vyloučit arbitráž, ale věřím v sílu racionálních argumentů. VZP vložila do projektu za deset let 1,5 miliardy bez DPH. Když podpoří plošné využití, ušetří české zdravotnictví každý rok dvě miliardy,“ dodal.

Na ukončení projektu se dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS) po kritice jeho neprůhlednosti. Za téměř dvě miliardy korun prý občanům nic nepřinesl. Správní rada VZP pak uložila řediteli VZP Pavlu Horákovi, aby k 30. červnu smlouvy vypověděl. Výpovědi byly podány, vyprší 31. prosince. Podle právníků lze výpovědi zrušit i v poslední den jejich platnosti.

IZIP
Zdroj: ČT24

Ladner: Hegera ovlivňují zájmové skupiny

Podle Ladnera je Heger pod vlivem zájmových skupin. Lékaři podle něj projekt odmítají, protože šetří náklady, takže „méně peněz skončí v jejich kapsách“. IT společnosti zase mají zájem o šestimiliardovou zakázku. „Dokud IZIP funguje, přicházejí o obrovské zisky,“ poznamenal. Třetí zájmovou skupinou je deset milionů občanů ČR, z jejichž daní byl projekt IZIP vybudován. „Odmítám věřit, že by pan ministr přikládal větší důležitost IT firmám a poskytovatelům než veřejnému zájmu,“ řekl.

Reportáž Petra Vaška o možné arbitráži kvůli IZIPu (zdroj: ČT24)

Slibované dvě miliardy ročních úspor vycházejí podle Ladnera z výsledků pilotních projektů ve dvou krajích. V nich žije zhruba desetina obyvatel ČR, takže úspora 230 milionů stoupne podle něho při rozšíření na deset milionů obyvatel na dvě miliardy korun.

Šťastný: Setrvání u IZIPu není pravděpodobné

Podle člena správní rady VZP Borise Šťastného není pravděpodobné, že by mohlo dojít ke změně rozhodnutí. „Jakékoli argumenty vzkazované přes média jsou nedůvěryhodné. Správní rada rozhodovala o vypovězení smluv na základě postoje pana premiéra i toho, že společnost vystupuje netransparentně a nedůvěryhodně,“ vysvětlil Šťastný. Odmítl vyhrožování arbitrážemi i předkládaná čísla. „Chtějí jen další peníze z veřejných prostředků a já jsem přesvědčen, že není možné už jim dát ani korunu.“