Ombudsman: Výsledek maturity může přezkoumat soud

Praha – Podle veřejného ochránce lidských práv si nespokojení studenti mohou nechat přezkoumat výsledek maturity soudem. Žalobu je nutné podat dva měsíce od doručení rozhodnutí. Odvolání proti výsledku maturit letos podalo více než 8000 studentů, úspěšná byla desetina. Nejvíce problémů bylo kvůli obtížnosti testu z matematiky a hodnocení slohových prací.

Na kancelář ombudsmana se obrací studenti nespokojení s výsledkem státní maturity. Studentům vadil především nový způsob hodnocení prací, které opravovali externí hodnotitelé. Veřejný ochránce lidských práv může přezkoumat pouze postup ministerstva školství a krajských úřadů, které přezkoumávají výsledek maturitní zkoušky. V odůvodněných případech může požádat ministerstvo nebo krajský úřad o přezkum. Této žádosti ale nemusí být vyhověno.

„S ohledem na naléhavost situace studentů zástupkyně ombudsmana doporučuje, aby požádali soud o přednostní projednání správní žaloby,“ píše se ve zprávě ombudsmana. Soud však může rozhodnutí úřadů zrušit a věc jim vrátit k dalšímu řízení. „Krajský úřad a ministerstvo jsou rozsudkem soudu, a zejména jeho právním názorem, vázány,“ vysvětlila zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

U státních maturit letos propadlo 21,2 procenta studentů, oproti loňsku stoupla neúspěšnost o 1,7 procentního bodu.

Příští rok by se nejpalčivější problémy maturit měly podle ministra školství Petra Fialy změnit. Studenti, kteří se ohledně maturity chtějí obrátit na ombudsmana, by měli k žádosti přiložit kopii rozhodnutí o výsledku maturitní zkoušky, kopii žádosti o přezkum adresovanou krajskému úřadu či ministerstvu a kopii rozhodnutí o přezkumu.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod