Autoklubu se nelíbí, že by neplatiči alimentů mohli přijít o řidičák

Praha - Autoklub protestuje proti novele exekučního řádu, která umožňuje odebrat řidičský průkaz neplatičům alimentů. Návrh právě míří do Senátu. Jeho odpůrci považují takový trest za neadekvátní, uvádí to server Novinky.cz. Spoluautor novely, poslanec Stanislav Polčák z TOP 09, ale argumentuje zákonem o rodině a tím, že rodič má mít v první řadě peníze na dítě.

„Aniž bychom se jakkoliv zastávali neplatičů alimentů, jakákoliv, a to ani vzdálená, souvislost mezi trestným činem a odnětím řidičského oprávnění v případě navrženého řešení není jasná,“ tvrdí podle Novinek.cz člen autoklubu Václav Špička. 

Spoluautor novely Stanislav Polčák ale trvá na tom, že odebrání řidičáků neplatičům alimentů je přiměřené. „Je to ústavně obhajitelné,“ zdůraznil pro Novinky s tím, že si kvůli tomu ministerstvo spravedlnosti nechalo zpracovat zvláštní analýzu. „Prioritní je, aby rodič vyrovnal své zákonné závazky. Pokud je nevyrovná, pak musí strpět nějakou citelnou sankci,“ řekl Polčák. 

Řidičský průkaz by rodič dostal zpět až po zaplacení celého dluhu vůči dětem. Podobný systém už funguje v Polsku a na Slovensku, kde neplatičů alimentů po zavedení odebírání řidičáků výrazně ubylo. V současnosti se může neplatící rodič dostat až do vězení, odkud výživné stejně neplatí.

Vydáno pod