Prováděcí zákon má podle prezidentských kandidátů své mouchy

Praha - Prezidentské volby jsou ještě daleko, přesto už někteří z kandidátů naplno odstartovali prezidentskou kampaň. Prováděcí zákon, který říká, jak má taková kampaň vypadat, minulý týden schválil senát. A už se ukazují první problémy. Stěžují si sami prezidentští kandidáti. Třeba na to, že podle nich zákon nedostatečně upravuje přijímání sponzorských darů.

Jedním z největších problémů je pro kandidáty fakt, že potřebují kompletní osobní údaje lidí, kteří je podporují. To znamená v době, kdy shánějí 50 tisíc podpisů pod petici, značné komplikace. Od každého, kdo je podporuje, musí znát celé jméno, adresu i datum narození. 

Vladimír Dlouhý počítá s tím, že během bude sbírat podpisy do konce října. Zuzana Roithová vyslala pro podpisy do ulic 5 tisíc dobrovolníků. A současně hledá sponzory. Jenže právě kvůli osobním údajům o peníze přichází. Už teď nemůže použít 3,5 tisíce korun od anonymních dárců. „Je to komplikace, protože lidé to posílají poštovní poukázkou a tam na nich tyto údaje nežádají,“ tvrdí Roithová. 

Na rozdíl od stranických kandidátů, kteří nemusejí podpisy sbírat, prý mohou být tímto jejich soupeři znevýhodněni. Jenže místopředseda senátu a zároveň kandidát na prezidenta za ODS Přemysl Sobotka to odmítá: „Nepovažuji to za žádné znevýhodnění. Já jako kandidát ODS budu shánět sponzorské dary a budou pod stejnou přísnou kontrolou.“ 

Zákon, který upravuje přímou volbu prezidenta, ale kritizují i straničtí kandidáti. Narážejí třeba na to, že nemohou nákup, třeba ani papíru do tiskárny, platit hotově. „Kandidát má povinnost vše hradit přes jediný bankovní účet bezhotovostně,“ upozorňuje kandidát ČSSD Jiří Dientsbier.   

Další nejasnosti v prováděcím zákoně můžou vyplavat na povrch, až začne platit. Tento týden ho schválili senátoři a už čeká jen na podpis prezidenta. Pokud i on ho podepíše, vstoupí v platnost v říjnu.

Kdy bude znám termín prezidentské volby?

Dosud se neví, kdy vlastně volby proběhnou. Předseda senátu Milan Štěch přiblížil, že termín oznámí na počátku října. „Prostor pro vyhlášení přímé volby je prakticky jen 19 dnů. Já nebudu otálet a pokusím se vyhlásit termín volby hned poté, co naběhne účinnost prováděcího zákona. Takže to bude první dekáda měsíce října.“

  • Přemysl Sobotka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3785/378441.jpg
  • Jiří Dientsbier zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3785/378442.jpg
  • Karel Schwarzenberg zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3785/378443.jpg
  • Miloš Zeman zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3785/378444.jpg
  • Kandidáti, kteří shánějí podpisy zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3785/378445.jpg
  • Kandidáti, kteří shánějí podpisy zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3785/378446.jpg

Kdo shání podpisy a kdo ne?

50 tisíc podpisů od voličů nemusí shánět tři kandidáti. ODS vyšle do boje svého místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. Tento týden získal podporu všech stranických poslanců a senátorů. Zákonem stanovený počet podpisů od poslanců a senátorů získal i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Sociální demokracie pak nominovala svého místopředsedu Jiřího Dienstbiera. I přesto, že má písemnou podporu zákonodárců, chce ji i od občanů. Petiční archy mezi ně rozešle během července.

Ostatní kandidáti se musí spolehnout na přízeň veřejnosti. Zatím jediný získal potřebných 50 tisíc podpisů expremiér Miloš Zeman. A další dál sbírá. Před prázdninami vyslala do světa petici i bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, zatím má přes 15 tisíc podpisů. Pár tisíc získal i tajemník prezidenta Ladislav Jakl a tým bývalého premiéra Jana Fischera tvrdí, že denně jim jich na arších přibývají stovky. Europoslankyně Zuzana Roithová a exministr Vladimír Dlouhý čekali na schválení prováděcího zákona v Senátu, a proto odstartovali sběr podpisů až tento týden.

Události k prováděcímu zákonu k volbě prezidenta (zdroj: ČT24)