Dodavatel problémového registru vozidel vyhrál zakázku za 56 milionů

Praha – Firma ATS-Telcom, která pro ministerstvo dopravy provozuje problematický registr vozidel, vyhrála výběrové řízení ministerstva obrany na dodávku technologií pro boj s kybernetickými útoky. Ze tří uchazečů podala nejnižší nabídku. Firma dodá ministerstvu technické a programové vybavení za zhruba 56 milionů korun.

„Předmětem zakázky je pořízení hardwaru a softwaru k rozšíření stávajícího analytického nástroje pro shromažďování, analyzování a reportování zjištěných událostí. Dále se jedná o nákup hardwaru a softwaru k monitorování datových sítí v resortu obrany,“ vysvětlil Jiří Štábl z tiskového odboru ministerstva obrany.

Ministerstvo vybavení nakupuje pro svůj CIRC (Computer Incident Response Center) tým, který sdružuje odborníky schopné monitorovat internet, odhalovat a odstraňovat případné hrozby v počítačové síti. Nové vybavení umožní rychleji a efektivněji reagovat na kybernetické hrozby a bezpečnostní incidenty, dodal Štábl.   

„Je to firma, která se už od 90. let hlásila do řady zakázek od ministerstva obrany, ty zakázky byly za stovky milionů korun a musím říct, že ministerstvo obrany s ní nikdy nemělo žádné problémy a vždy plnila to, co plnit měla,“ obhajoval vítěze tendru ve Studiu ČT24 mluvčí ministerstva Jan Pejšek. 

Firma ATS-Telcom ministerstvu dopravy dodala nový centrální registr vozidel, který pro úřad také spravuje. Počítačový systém však od svého spuštění vykazuje četné nedostatky. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes kvůli tomu uvedl, že pokud systém nebude do pátku fungovat, očekává rezignaci ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM).

Rozhovor s mluvčím ministerstva obrany Janem Pejškem (zdroj: ČT24)