Východ republiky očekává silné bouřky

Praha – Český hydrometeorologický ústav varuje před silnými bouřkami, které odpoledne zasáhnou sever Moravy a Slezsko. Mohou je doprovázet i přívalové deště a kroupy, během několika hodin by mohlo spadnout až 30 milimetrů srážek na metr čtvereční. Výstraha před bouřkami platí od dnešních 12:00 do 18:00 pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Meteorologové také upozorňují, že přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt nebo k zatopení níže položených míst či sklepů.

Pro ostatní kraje výstraha neplatí, podle předpovědi hydrometeorologického ústavu bude v Čechách i na jihu Moravy jasno až polojasno. I teploty budou poměrně vysoké, od 28 do 32 stupňů. Přeháňky nebo bouřky by se měly vyskytovat jen výjimečně.

Víkendové počasí ale příliš letní nebude, v sobotu by se mělo ochladit, od západu totiž přijde chladnější fronta, která může snížit teploty o 8 až 10 stupňů Celsia. Hrozí tak ještě větší bouřky s přívalovými dešti. „Právě při takovýchto předělech přicházejí ty nejsilnější bouřky, které můžeme čekat na celém území,“ uvedla meteoroložka ČT Taťána Míková.

Taťána Míková k nejbližšímu výhledu počasí (zdroj: ČT24)