Diag Human upustil od požadavku exekuce českého majetku v USA

Praha/Washington - Společnost Diag Human, která od České republiky požaduje miliardy kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou, stáhla ve Spojených státech amerických návrh na exekuci českého majetku. V minulém roce na základě exekuce zadržel dočasně Vídeňský soud dva vzácné české kubistické obrazy. Náhradu ušlého zisku požaduje společnost i u soudů v Británii a několika zemích Evropské unie. Podle ministerstva zdravotnictví (MZ) neuspěl Diag s návrhem exekuce a celé exekuční řízení v USA tím končí. Firma uvedla, že stažení návrhu je vedeno jen snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

„Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR,“ soudí ministrův první náměstek Marek Ženíšek (TOP 09). Podle něj se tím jasně potvrzuje skutečnost, že „strategie ČR je ve sporu naprosto správná“. Z pohledu ministerstva mohlo hrát roli také „špatné PR“ Diagu v USA, k němuž přispělo zatčení a uvalení vazby na předsedu představenstva firmy Michaela Balboi za finanční podvody v USA.

Ředitel právního odboru ministerstva David Kotris pro Aktuálně.cz prohlásil, že si Diag „sečetl, že jejich právní pozice je slabší a nemá to cenu“. Spory mezi Diagem a ČR v dalších pěti zemích podle serveru pokračují. Rok sporů prý vyšel ministerstvo na 15 milionů korun.

Sama společnost odpoledne vydala prohlášení, že „tradičně nepřesné výroky“ zástupců ministerstva vnímá s pobavením. "Všechny kroky Mezinárodního právního týmu Diag Human jsou proto nyní ve všech jurisdikcích, včetně Švýcarska a USA, vedeny snahou urychlit řízení. Právě a jedině s ohledem na mnohem rychlejší průběh řízení v evropských jurisdikcích byla stažena
takzvaná žaloba o vykonatelnost rozhodčího nálezu v USA," stojí v textu poskytnutém právníkem společnosti Janem Kalvodou.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek
Zdroj: ČT24

Diag si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody 8,9 miliardy korun. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ale arbitráž stále pokračuje.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň: „Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svou právní pozici v USA jako poměrně velmi špatnou. Jde hlavně také o to, že Česká republika má velmi dobře a podrobně zpracované podklady, které předala americké straně.“

Diag v dnešním prohlášení upozornil, že ministerstvo už řadu měsíců opomíná informovat vládu i veřejnost například o tom, že švýcarské a lucemburské banky zmrazily již více než dvacet miliard korun zahraničních vkladů ČR, případně vkladů, na které český stát vznáší nárok.