Jurásková kritizuje převádění sester na pozice hůře placených asistentů

Praha - Česká asociace sester (ČAS) kritizuje postup některých nemocnic, které kvůli úsporám převádějí všeobecné sestry na méně placené pozice zdravotního asistenta. Podle šéfky ČAS Dany Juráskové jde o snižování prestiže sester; převod sestren navíc podle ní nemá oporu v zákoně.

Nemocnice argumentují vyhláškou ministerstva zdravotnictví o minimálním personálním vybavení. Jejich postup ale je podle ČAS v rozporu se zákonem, všeobecnou sestru nelze zaměstnat jako zdravotnického asistenta.

Jurásková uvedla, že všeobecná sestra nemá odbornost k výkonu povolání zdravotnického asistenta, proto je krok nemocnic protiprávní. Všeobecné sestry, a zejména jejich zaměstnavatelé, se tak podle ní dostávají do velmi vážné profesní situace s právními důsledky. „ČAS je připravena sestrám pomoci se hájit před soudem i zaměstnavateli, pokud by kvůli nedostatečnému personálnímu vybavení došlo k poškození pacienta,“ uvedla Jurásková. Připomněla také, že sestry za poslední dobu získaly i vyšší kompetence a nezřídka se starají o vážně nemocné pacienty.

Dana Jurásková:

„Pokud bude tento trend pokračovat, tak se může stát, že v českém zdravotnictví všeobecné sestry nebudou pracovat vůbec.“

Sestry jsou podle ní nuceny k těmto přesunům pod nátlakem. ČAS proto vyzvala odborové organizace, aby se sester ve svých nemocnicích zastaly. Apelovala také na zdravotní pojišťovny, aby důsledně vymáhaly od nemocnic plnění podmínek pro poskytování zdravotních služeb.

Vyhláška stanoví minimální počty lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků, podle Juráskové by ale měly nemocnice řešit tyto počty podle charakteru jednotlivých pracovišť individuálně. „Bez dostatečného počtu všeobecných sester nelze zabezpečit kvalitní a bezpečnou ošetřovatelskou péči,“ zdůraznila Jurásková s tím, že úsporná opatření se neobejdou bez poškození pacientů, což bude mít pro nemocnice následky soudní i finanční.

Studio ČT24 - rozhovor s Danou Juráskovou (zdroj: ČT24)