Policisté zajistili Rathovy nemovitosti

Praha - Kriminalisté zajistili nemovitosti poslance a bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Ten čelí obvinění z korupce. Jeho advokát Roman Jelínek vidí za policejním postupem snahu detektivů zbavit Ratha financí na složení kauce pro případné propuštění z vazby. Poslanci totiž v polovině srpna vyprší tříměsíční lhůta pro koluzní důvod jeho vazebního stíhání (možné ovlivňování svědků). Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká se k případu nevyjádřila s tím, že právo o kauze informovat si vyhradilo státní zastupitelství.

Jelínek se podivil nad zadržením majetku až 2,5 měsíce po zahájení poslancova stíhání. Jeho spoluobvinění, ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, mají obstavený majetek už od května. „Podle mého názoru je to kvůli snaze zamezit nahrazení vazby peněžitou zárukou,“ prohlásil advokát.

Podle druhého Rathova advokáta Adama Černého se policie snaží Rathovi znemožnit propuštění z vazby „dost pokoutným způsobem“. České televizi řekl, že třeba dnes policisté vyslechli asistentku poslance bez přítomnosti právníků. Proti zajištění Rathova majetku podají stížnost, kterou chtějí postavit především na tvrzení, že zadržený majetek nevlastnil jen samotný Rath, ale i jeho bratr, otec a manželka.