Ročně v ČR utone přes 200 lidí. Často z nerozvážnosti

Praha – V České republice se každý rok utopí přes dvě stě lidí, což měřeno na 100 tisíc obyvatel představuje jednu z nejtragičtějších statistik Evropské unie. Významný podíl na konečném čísle nesou vodáci, kteří sjíždějí řeky pod vlivem alkoholu, plavci zase často doplácejí na to, že neodhadnou vlastní síly.

O čerstvé zkušenosti s tonutím z nerozvážnosti může vyprávět majitel vodní elektrárny u jezu v Dráchově na Lužnici Miroslav Fousek. Jez patří k nejnebezpečnějším, a přestože přes něj vodáci nesmějí přejíždět, často se ho pokouší překonat. Miroslav Fousek se poradil se záchranáři a pomocí lana vytahuje tonoucí na břeh. „Ve čtvrtek jsme zachránili dva topící se lidi, kteří neuposlechli bóji a přejeli přes jez. Jak se začnou točit ve válci, melou se mezi dřevy,“ popsal situaci majitel elektrárny. Na některé jezy posílají firmy, které turistům půjčují lodě nebo pronajímají kempy, hlídkující pracovníky, aby vodákům poradili, případně pomohli s přenášením lodí.

Rizika jiného druhu přinášejí stojaté vody, kde záchranáře nejvíce trápí hazardéři skákající do neznámé vody. Podle vodních záchranářů hraje významnou roli alkohol. V České republice jich pomáhá okolo 1 400, a protože 1,5 milionu korun na rok nestačí, většina z nich slouží zadarmo.

Reportáž Kristiny Vrkočové a Evy Davidové (zdroj: ČT24)