TOP 09 kandidaturu Samkové respektuje, předsednictvo ji neřešilo

Praha - TOP 09 má k prezidentské kandidatuře své členky Kláry Samkové neutrální postoj. Samková se za TOP 09 dostala do zastupitelstva Prahy 2 předloni, svůj záměr kandidovat oznámila minulý týden. Strana to chápe jako její osobní rozhodnutí a nemá strach, že by vzala voliče oficiálnímu kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Dnešní předsednictvo strany se kandidaturou Samkové nezabývalo. Schwarzenberg se jednání neúčastnil. Je na dovolené.

„Je to její svaté právo. Členství ve straně nemůže nikoho omezit v tom, aby kandidoval jako nezávislý kandidát. Samozřejmě bez podpory té strany. Paní doktorka se o tu podporu ani neuchází. Nemáme obavy, že by to odebralo podporu Karlu Schwarzenbergovi,“ řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek s tím, že se dnešní předsednictvo kandidaturou Samkové vůbec nezabývalo. Tématem byly prostředky na vědu a výzkum pro rok 2013.

„Ona je nezkrotný živel a já si jí vážím. Toto právo respektujeme,“ dodal předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík.     

Samková: Schwarzenberg nemůže oslovit lidi, na které doléhá realita dneška

Samková dnes na adresu Schwarzenberga pronesla, že nemůže oslovit lidi, na které „doléhá realita dneška“. Deníku Právo Samková řekla, že předseda TOP 09 má jiné voliče než ona. Soudí, že sama dokáže oslovit obyčejné lidi. „Jsou to lidi, které pan Schwarzenberg nemůže nikdy oslovit, protože on se nikdy nekoukal, jestli stojí margarín o korunu víc,“ uvedla. Vyslovila také pochybnost, že „by se dokázal pohybovat v cikánských ghettech“ jako ona.

„Paní Samková nemá tušení o mém životě,“ vzkázal Schwarzenberg, který ale chápe, že si zřejmě neprostudovala jeho životopis. Podle něj je advokátka se svými výroky „vedle“. Schwarzenberg je znám svým zájmem o lidská práva. Například v exilu mezi lety 1985 až 1990 byl předsedou Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva a v rodinném sídle v bavorském Scheinfeldu umístil archiv tehdy v Československu zapovězené literatury.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod