Lessymu prý radí Moroz, oba to popírají

Praha - Policejní prezident Petr Lessy je údajně v úzkém kontaktu s kontroverzním poradcem VV Michalem Morozem. S informací přišel deník Právo. Lessy i Moroz to důrazně popřeli. Informace se objevila v době, kdy znovu graduje napětí mezi Lessym a ministrem vnitra Janem Kubicem. Podle Moroze jde o spekulaci, za kterou může stát právě Kubice a jeho lidé.

Moroz jezdil za Lessym na policejní prezidium ještě jako náměstek někdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) oficiálně. I po Johnově odchodu z čela resortu ale návštěvy pokračují. Na prezidium ho údajně vozí služebním vozem Lessyho náměstek Pavel Osvald. „Ty návštěvy pokračovaly, i když ministr John skončil a pan Moroz už na vnitru nebyl. Jen už musel do garáží s doprovodem, většinou jezdil na zadních sedadlech služebního vozu s panem náměstkem Osvaldem přímo do garáží prezidia,“ řekl pro Právo bývalý strážce budovy prezidia. Vstup do budovy je hlídaný, jakožto pasažér náměstka ale Moroz nikomu občanský průkaz ukazovat nemusel, uvádí list.

Sám Moroz to ale důrazně dementoval. „Absolutně to odmítám. V garážích prezidia jsem nikdy nebyl, a to ani jako náměstek ministra,“ konstatoval Moroz s tím, že jde o pohádku a bludy. Podobně hovoří i Lessy. „Slyšel jsem, že ho tady měl někdo tajně vozit, že tady mám nějaký tajný výtah, a já na to říkám, že ano, mám, ale zastavuje normálně v každém patře,“ řekl Lessy. Na adresu Moroze pak uvedl, že v době jeho působení na vnitru se s ním na mnoha věcech shodl.

Napětí mezi policejním prezidentem Lessym a ministrem Kubicem znovu graduje. Kubice minulý týden podal podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli Lessyho výrokům v médiích, že ho Kubice vydírá. Ministr podezřívá Lessyho z trestného činu pomluvy. Lessy ale tvrdí, že v inkriminovaném článku v Právu byly jeho výroky vytrženy z kontextu. Rovněž označil situaci za neudržitelnou a připustil i úvahy o rezignaci.