Pražskými ulicemi provázejí turisty bezdomovci

Praha - V Praze začínají provázet bezdomovci. Turisté se tak budou moci dozvědět nejen důležité věci z historie hlavního města, ale poznají i jeho odvrácená zákoutí - třeba místa, kde lze v určitou dobu narazit na narkomany či prostitutky. Podobný projekt funguje dobře i třeba v Londýně nebo v Berlíně. Jeho cíl je přitom zřejmý: zaměstnávat lidi bez domova.

José žije na ulici od svých osmnácti. Vydělává si hraním na flétnu a příležitostnými brigádami. Tento týden poprvé vyrazil do pražských ulic jako placený průvodce. „Pouliční život je o tom, že si člověk všímá víc věcí než třeba klasický člověk, který jde z práce do práce,“ prohlásil průvodce.

V současné době takových průvodců působí v Praze osm. Každý z nich je svérázná osobnost - podle toho vypadají i prohlídky. Kromě historie památek se turisté můžou dozvědět barvité detaily ze života na ulici. „Tady jsem dostal první velkou nakládačku od Lidových milici,“ vypráví jeden z nich.

Reportáž Veroniky Kvakové (zdroj: ČT24)

Tvůrci projektu rekrutovali průvodce z řad klientů nejrůznějších azylových domů. Ti jsou po měsíčním školení připraveni zavést cizí lidi do svého rajónu. Dělají to samozřejmě pro peníze, ale také proto, aby ukázali, že bezdomovec nemusí být nutně opilá troska. „Myslím si, že tento projekt může napomoci bořit ty předsudky,“ míní jedna z turistek.

Zatím bezdomovci provázejí jen po Praze a v českém jazyce. Pokud by ale o prohlídku projevil zájem zahraniční turista, bude ho doprovázet dobrovolný překladatel.  Jestli bude projekt úspěšný, objeví se pravděpodobně brzy průvodci bez domova i v Brně nebo Ostravě.