Dientsbier chce povolit homosexuálům adoptovat děti

Praha - Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) se chystá navrhnout novelu občanského zákoníku. Chce, aby tento kodex upravoval i registrované partnerství. Usilovat bude i o zrušení zákazu adopcí dětí homosexuály. Dienstbier, který kandiduje na prezidenta, to dnes řekl na tiskové konferenci. V Česku podle loňského průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění ubývá odpůrců adopcí homosexuály a podíl zastánců se zvedl. Zatímco v roce 2005 přiznávalo homosexuálním párům právo na osvojení dětí 19 procent Čechů a Češek, loni jich bylo 33 procent. Přibylo také těch, podle nichž mají gayové a lesby právo uzavírat registrované partnerství.

Jiří Dienstbier, senátor:

„Budu usilovat o změnu v legislativě. Registrované partnerství patří do občanského zákoníku. Vždy je pro děti lepší, když vyrůstají v prostředí, které je co nejpodobnější rodině, kde mají dobré zázemí, péči a lásku adoptivních rodičů.“

Při té příležitosti by se podle něj mohla upravit i otázka adopcí. Nyní je zákon o registrovaném partnerství dvojicím gayů či párům lesbických žen zakazuje. Nesmějí si osvojit ani biologického potomka svého protějšku, i když syna či dceru společně vychovávají a tvoří rodinu. Podle aktivistů se dvěma otci či dvěma matkami vyrůstají v Česku tisíce dětí. 

Zákon o registrovaném partnerství platí v Česku přes šest let. Nový občanský zákoník se o tomto svazku ale vůbec nezmiňuje. Dienstbier řekl, že úprava z kodexu vypadla kvůli netoleranci některých konzervativních zákonodárců.

Francouzští homosexuálové budou adoptovat děti od září 2013

Homosexuální páry ve Francii budou moci uzavírat manželství a adoptovat děti od 1. září 2013. Zavedení manželství párů stejného pohlaví sliboval v předvolební kampani letos zvolený prezident François Hollande. Podle průzkumů podporuje možnost uzavírání sňatků mezi osobami stejného pohlaví 63 procent Francouzů. Umožnění adopcí homosexuálním párům podporuje ve Francii 56 procent lidí.

Uzavírat manželství mezi osobami stejného pohlaví umožňuje ve světě deset států. Ve dvou zemích, v USA a v Mexiku, jsou homosexuální svatby možné v některých správních celcích.

V Česku se začali homosexuálové brát v červenci 2006

O možnost uzavírat oficiální svazek usilovali aktivisté z organizací homosexuálů od 90. let minulého století. Zákon o registrovaném partnerství začal v Česku nakonec platit od července 2006. Povedlo se to až na pátý pokus, a to přes veto prezidenta. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Adopce zakazuje. Od té doby si své „ano“ řeklo 963 dvojic mužů a 427 párů žen. Nejvíc se partnerství uzavírala v Praze, kde jich bylo 446. Nejméně naopak dvojice k registraci směřovaly na Vysočině, kde vzniklo 18 svazků.

Zhruba desetina partnerství nevydržela. Rozpadlo se jich kolem 130. V Česku vzniklo také 132 partnerství, kdy jeden z dvojice pocházel z ciziny. Nejčastěji byli partner či partnerka ze Slovenska, evropských zemí či USA. Matriky registrovaly ale i lidi z Venezuely, Filipín, Kolumbie, Gruzie, Thajska, Číny či Ázerbajdžánu. Aktivista Milda Šlehofer tvrdí, že se výhrady odpůrců partnerství nepotvrdily a svazky homosexuálů tradiční manželství či rodinu nijak neohrožují. Zdůraznil také, že komunita neusilovala o lepší práva, než mají ostatní, ale o srovnání podmínek.

PROUD bojují proti homofobnímu násilí

V Česku v posledních letech nastoupila nová generace aktivistů za práva sexuálních menšin. Zájmy homosexuálů a dalších chce hájit Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD), ta chce usilovat i o možnost adopcí. Bojovat hodlá proti homofobnímu násilí, za lepší stáří homosexuálních seniorů či za příznivější atmosféru ve školách i v práci. Někteří členové PROUD už dřív uvedli, že bez dalšího přičinění by se na zlepšení mohlo čekat ještě desetiletí. Kritizují třeba nový občanský zákoník, který podle aktivistů diskriminuje gaye, lesby a transsexuály a opomíjí registrované partnerství, i když v Česku platí zákon o něm už skoro šest let.