Policie zasahuje v DPP, hledá dokumenty související s trestním oznámením

Praha – V pražském dopravním podniku zasahuje protikorupční policie. Policisté prohledávají právní oddělení, oddělení marketingu a IT. Zamířili i k současné šéfce podniku Magdaleně Češkové. Ta také potvrdila, že policie zajišťuje dokumenty týkající se trestních oznámení, která podal odvolaný ředitel Vladimír Lich na několik zaměstnanců, kteří v letech 2010 a 2011 uzavřeli pro dopravní podnik nevýhodné smlouvy. Lich měl dnes ráno znovu vypovídat na policii a trestní oznámení doplnit.

„Policie na místě provádí úkony trestního řízení,“ řekl šéf protikorupční policie Tomáš Martinec s tím, že další podrobnosti nemůže sdělit. Právo na poskytování informací si podle něj vyhradilo dozorové Vrchní státní zastupitelství v Praze. Ani šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová nechtěla sdělit bližší informace.

Před budovou společnosti v pražských Vysočanech stojí sice už jen jedno policejní auto, kriminalisté ale jsou stále uvnitř a zůstat by měli až do večera. Zásah začal v půl deváté ráno, trvat by mohl až do večera. Policisté údajně zasahují v účtárně a v oddělení, které má na starosti vypisování veřejných zakázek. „Kolegové byli požádáni, aby opustili kanceláře. Kanceláře jsou hlídány, aby se v nich pracovníci volně nepohybovali. Nejsou zapečetěny. Pracovníci, kteří připravují pro policii podklady, jsou pod dohledem. V okamžiku, kdy by policie nedostala příslušné materiály, následovala by domovní prohlídka jednotlivých kanceláří,“ uvedla Češková.

Magdalena Češková:

„Na základě povolení soudu si přišli vyzvednout některé dokumenty. Týká se to administrativních záležitostí. Dokumenty jsou v souvislosti s trestními oznámeními, které podal bývalý generální ředitel Vladimír Lich.“

Češková: U zásahu asistovali lidé z Transparency International

Podle Češkové si policie k zásahu přizvala zástupce Transparency International, kteří se v minulých měsících podíleli na právním posouzení některých smluv dopravního podniku. „Vyjádříme se k tomu do protokolu, který budeme sepisovat. Pravděpodobně vůči tomu podáme nějaké námitky, protože si myslíme, že by tyto osoby neměly s důkazním materiálem nijak manipulovat,“ řekla Češková.

„Pokud se jedné straně něco nelíbí, má právo to řešit dostupnými prostředky,“ reagoval na oznámení dopravního podniku Tomáš Martinec. Podle něj však u zásahu mohou být i nezúčastněné osoby, je v pravomoci policie si je pozvat. „Já bych to neřekl tak, že jsou to zástupci Transparency International. Je to mylná interpretace,“ uvedl bez dalšího vysvětlení.

"Myslím si, že tlak na primátora v je enormní, ale z jeho strany jde o naprosto odvážnou a velmi správnou snahu Dopravní podnik očistit od naprosto dramaticky nevýhodných smluv, které tam byly v minulosti," uvedl David Ondráčka z Transparency International.

Přítomnost pracovníků Transparency International potvrdil i ředitel české pobočky David Ondráčka. Kdo přesně byl zásahu přítomen, není jasné. Advokát Václav Láska, který pracuje pro Transparency International a zároveň vypracoval prověrku nevýhodných smluv dopravního podniku, to ale podle svých slov nebyl. Tomáš Martinec z útvaru pro odhalování korupce uvedl, že tyto osoby nevystupovali v souvislosti s činností Transparency International, naopak souvislost s tím, že se Václav Láska podílel na podání žalob v Dopravním podniku, podle něj existuje.

Audit by měl proběhnout, jen v jiné podobě

Podle Magdaleny Češkové Dopravní podnik forenzní audit rozhodně připravuje, ale v jiné podobě. Podle jejích slov v současnosti audit ještě nezačal a pražský dopravní podnik tak ani žádný audit rušit nebude. „Rozhodně to není hra o čas. Je potřeba rozšířit forenzní audit a nastavit pravidla tak, aby audit nemohl být zdiskreditován,“ uvedla Češková.

Odstupující ředitel DPP Martin Dvořák
Zdroj: ČT24

Dvořák předpokládá, že trestní oznámení je i na něj

Bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák ve Studiu ČT24 řekl, že netuší, zda je trestní oznámení podáno i na něj. „Vzhledem k tomu, jakým útokům, zastrašování a vyhrožování jsem byl nejen já, ale i lidé kolem mě vystaveni v minulých měsících ze strany primátora a jeho lidí, tak to určitě budu mimo jiné já.“ Dvořák dodal, že dopravnímu podniku opakovaně navrhoval, že se bude podílet na forenzním auditu a v lednu se sám přihlásil na finanční policii, kde oznámil, že je připraven dodat jakékoliv materiály a objasnit svá rozhodnutí. „Je pro mě šokující, že je najednou taková hurá akce. Těch nestandardností v celém příběhu je neuvěřitelně hodně.“

Primátor se nechce k zásahu vyjadřovat

Primátor Bohuslav Svoboda nepovažuje za nutné se k zásahu vyjadřovat: „Věřím, že orgány činné v trestním řízení objasní, zda se v dopravním podniku dělo cokoliv nestandardního.“ Podle předsedy dozorčí rady podniku Jiřího Nouzy měla policie zasáhnout už dávno. „Jsem překvapen, že přišla tak pozdě. Právní rozbor smluv, který vypracoval advokát Václav Láska, měl být rovnou předán policii,“ řekl Nouza.

„Já se domnívám, že koalice ohrožena není a že koaliční potenciál je velmi silný,“ řekl náměstek primátora Ivan Kabický

Podle primátora může situaci vyřešit svolání valné hromady dopravního podniku, a to už příští týden. Na programu může být i obměna vedení akciové společnosti.

"Jsem překvapen, že přišla tak pozdě. Právní rozbor smluv, který vypracoval advokát Václav Láska, měl být rovnou předán policii," řekl o zásahu policie předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku Jiří Nouza (TOP 09).

Asi desítku velkých zakázek z minulosti nechal podnik letos prověřit, prověrka ukázala na jejich nevýhodnost a předražení. Kvůli tomu podnik ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti nevýhodné smlouvy podepsali. Podezírá je ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Den nato odvolalo představenstvo kvůli údajným manažerským pochybením generálního ředitele Vladimíra Liche, který podání trestního oznámení inicioval.

Lich, který byl do podniku dosazen bez výběrového řízení, se proti výtkám ohradil, podle něj jde o útok na primátora Bohuslava Svobodu. Za odvoláním Liche by zřejmě mohly být i některé politické spory. Řízením podniku je nyní pověřena předsedkyně představenstva Magdalena Češková, která podnik už krátce řídila na začátku letošního roku. Češková plánuje vypsat výběrové řízení na nového ředitele, do kterého se ale sama hlásit nechce.