Údajný Toflův vrah se na cele zabil sám, policie případ odložila

Olomouc - Muž obviněný z vraždy bývalého policisty Michala Tofla se podle policistů zabil na cele v olomoucké vazební věznici sám. Na sebevraždě se prý nikdo nepodílel, a případ byl proto v těchto dnech po několika týdnech vyšetřování odložen. Podle informací ČTK šlo o pražského podnikatele Petra Pavla Bezděkovského, který se v cele oběsil na prostěradle.

Případ se stal na konci června v olomoucké vazební věznici. Muž si na život sáhl v noci, oživit se ho už nepodařilo. „Policie došla k závěru, že podle znaleckých posudků došlo k sebevraždě. Nikdo jiný na tom neměl podíl, případ byl proto odložen,“ uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková. Bezděkovský nebyl v cele sám, byl tam s ním umístěn ještě druhý vězeň, žádné cizí zavinění se však neprokázalo.   

Bezděkovský byl ve vazbě kvůli podezření z vraždy bývalého brněnského vyšetřovatele hospodářské kriminality Michala Tofla. Ten byl zastřelen v červnu 2010 před svým domem ranou ze samopalu. Z vraždy kromě Bezděkovského, který měl být objednatelem vraždy, obvinili policisté letos v květnu další dva muže. Podnikatel Bezděkovský měl už v minulosti problémy se zákonem, na začátku června byl navíc obviněn z obecného ohrožení. Podle policie se podílel na zapálení masokombinátu Filex v Uherském Brodě. Případ Toflovy vraždy stále není uzavřen.

Zhruba rok od Toflovy smrti začali kriminalisté zatýkat členy gangu, který bývalý policista údajně vedl. Právě Bezděkovský byl v případu jedním ze svědků. Toflovým gangem je nazývána skupina bývalých brněnských policistů, kteří údajně vydírali podnikatele. Jeho členové si nejprve vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí. Žádali ale za to úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010.