MfD: Šéf Českých drah by mohl mít až 15 milionů ročně

Praha - Vedení Českých drah (ČD) se v září dočká zcela nového sytému odměňování. Příslušný výbor, který vznikl loni po úniku platu někdejšího ombudsmana ČD Petra Fejka, zatím počítá s tím, že dozorčí radě navrhne pro generálního ředitele celkový roční příjem až 15 milionů korun. Informaci přinesla Mladá fronta DNES. Pokud by návrh prošel, mělo by podle deníku vedení ČD větší příjmy, než má například vedení rakouských železnic. Dodává ale, že jde zatím o návrh, konečné slovo bude mít dozorčí rada.

Navrhované částky doporučila poradenská firma Vratislava Kulhánka Industrial Advisors. „Můj návrh se k této částce velmi blíží,“ potvrdil Kulhánek deníku. V porovnání se současnými příjmy by si tak mělo vedení podle dostupných návrhů polepšit. Náměstek, který je současně v představenstvu, má mít strop 12 milionů korun.

V červnu schválený plán počítá s tím, že by mělo mít vedení drah 40 procent platu napevno, zbytek mají být bonusy podle plnění ukazatelů jako zisk, zadluženost nebo obsazenost vlaků. O novém systému odměňování se jedná déle než rok.