Motorkáři umírají, BESIP přichází s preventivní kampaní

Praha - Počet mrtvých motorkářů v posledních letech v polovině zemí EU včetně Česka opět roste. V unii umírá v průměru 18krát více motorkářů než lidí v autech. Neumírají jen mladí a nezkušení jezdci, ale i řidiči středního věku. Oddělení ministerstva dopravy BESIP proto spustí ještě letos nové kampaně zaměřené na bezpečnost motorkářů.

Kampaň sice startuje téměr v závěru motorkářské sezony, BESIP ale upozorňuje, že na září až prosinec připadá 27 procent z celkového počtu usmrcených motorkářů. 

Kampaň budou tvořit tři nové spoty ve vysílání České televize zaměřené na adrenalinovou jízdu, nutnost předvídat a skútry, v TV Prima pak poběží tři spoty s tématy přípravy před jízdou, defenzivní jízdu, viditelnost a zvládání krizových situací. Vedle toho se bude na autodromu v Sosnové na Českolipsku konat bezplatný kurz bezpečné jízdy pro 70 motocyklistů se zaměřením na rizikové skupiny řidičů. V kraji Vysočina BESIP ve spolupráci se sdružením Doly Bikers a policií uspořádá 75 besed na středních školách.

V Česku při dopravních nehodách za první pololetí zemřelo 311 lidí. Motocyklisté tvoří asi desetinu z nich. I přes smutné statistiky jsou silnice v EU bezpečnější než třeba v USA. Podle statistik totiž v USA připadá na 1 milion obyvatel 107 usmrcených, v EU je to 62, naopak v Japonsku ale „jen“ 45 usmrcených. 

Problémem nejsou jen počty usmrcených motorkářů, ale také fakt, že řada z nich přežije, ale zůstane těžce zraněná. Například v roce 2009 se v EU těžce zranilo celkem 42 500 motorkářů. Na jednoho mrtvého tak připadají další čtyři se závažnými zraněními mozku, míchy nebo končetin.

BESIP přichází s preventivní kampaní (zdroj: ČT24)

Policie také nyní rozjela mezinárodní akci, při které se soustředí hlavně na rychlé řidiče automobilů. Měří na pevných místech i za pomoci speciálních passatů. Kontroly potrvají do neděle. Za posledních sedm měsíců zavinila dravá jízda víc než 8 tisíc nehod, při kterých přišlo o život 148 lidí. Reportáž Richarda Samka zde.