Besser: TOP 09 se k církevním restitucím vracet nehodlá

Praha –TOP 09 už o církevních restitucích jednat nebude, protože bylo mezi státem a církvemi dosaženo „ideálního konsenzu“, který představuje návrh zákona o majetkovém vyrovnání. Církve mají během třiceti let dostat 59 miliard zvýšených o inflaci. Požadovaly přitom původně značně větší částku. „Nejde o dar, ale o částku, za niž stát kupuje to, co užívá a nemůže vrátit,“ poznamenal bývalý ministr kultury Jiří Besser v pořadu Hyde Park ČT24. Privatizace pozemků na Pražském hradě se neobává.

Církevní restituce byly odloženy na další poslaneckou schůzi. Besser přitom současnou podobu návrhu odsouhlasil ještě jako ministr. „Jde o ideální konsenzus, majetek byl církvím zabaven neprávem,“ prohlásil bývalý ministr. Znovu se proto podle něj o restitucích jednat nebude. Návrh zákona prošel ve sněmovně, ale vetoval ho Senát. „Cesta zpět nevede, obrovský odpor je hlavně v médiích, lidé si to nechtějí nechat vysvětlit,“ konstatoval Besser.

„Zodpovědní“ církevní představitelé se podle Bessera pod návrh podepsali. TOP 09 poukazuje na ekonomickou výhodnost návrhu. „Chtěl jsem o návrhu povyprávět na jednání klubu sociální demokracie, ČSSD na to ale na rozdíl od komunistů nepřístoupila,“ konstatoval Besser.

Barokní kostel v Uherském Brodě
Zdroj: Pavel Kosek/ISIFA

„Co bylo ukradeno, má být vráceno,“ říká Besser

Podle něj existují dva státní seznamy, které vládní komisi dodal tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zpracoval je pozemkový fond a společnost Lesy ČR. „Oproti tomu má církev také seznam – jako oprávněné osoby požádají povinného o pozemek. Pokud na seznamu nebude, tak jí to podle zákona nemůže být vydáno,“ řekl exministr. K uveřejnění seznamů by podle něj ale dojít nemělo. Vychází se podle něj z hesla „co bylo ukradeno, má být vráceno“. „Nemělo by to být ještě navíc zdaněno, ani restituenti neměli v devadesátých letech první prodej daněn,“ poznamenal Besser.

Lidé navíc podle exministra dávali i dříve církvi peníze či majetek v mnoha případech dobrovolně. „V roce 1948 byla komplexně potrestána za vše dobré i zlé, co napáchala. Církev udělala vstřícné gesto vůči státu právě v tom návrhu, který prošel ve sněmovně. Oproti návrhu Topolánkovy vlády jsme docílili minus 200 miliard pro církve. Předtím požadovaly více, s návrhem sociálně demokratických vlád by nikdy nesouhlasily, nad jejich majetkem by stále byla nepřiměřená kontrola,“ dodal Besser.

Ilustrační foto
Zdroj: žákovič Peter/ISIFA/SME

Bonusem je například stabilizace platů duchovních. Zmíněných 59 miliard představuje částku, za niž stát kupuje to, co užívá a nemůže vrátit. Tyto pozemky církev již nebude moci podle ministra soudně vymáhat – vše je prý ošetřeno v zákoně. „Vycházíme z náhledu renomovaných firem, nejde o cenu tržní,“ tvrdí Besser. „Je to politicko-ekonomická dohoda,“ dodal.

Pořád ale například není jasné, jaký majetek bude stát církvím vracet. Podle deníku Právo se ale katolická církev bude snažit získat téměř všechny domy ve Vikářské ulici a kolem Jiřského náměstí, tedy nemovitosti u svatovítského chrámu. Sociální demokraté varují, že by tak mohlo dojít k privatizaci části sídla českých králů. „Katedrála svatého Víta plus dvě budovy byly vyjmuty ze zákona. Správa Pražského hradu, Kancelář Pražského hradu a arcibiskupství chtějí žít v symbióze. Privatizace se neobávám,“ podotkl k tomu Besser.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)