Protikorupční policie si došla na MPSV pro Drábkova náměstka

Praha – Protikorupční policie dnes odvedla z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dva vysoce postavené úředníky. Na zatčení upozornil server TÝDEN.cz, pro ČT informaci potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Kvůli podezření ze spáchání trestného činu podplácení obvinila policie ministrova náměstka Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera. Mužům hrozí až šestileté vězení. Informace o zadržení a obvinění úředníků považuje premiér Petr Nečas (ODS) za velmi závažné, ještě dnes chce o situaci mluvit s ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09). Výzvy k ministrově rezignaci znějí nejen od opozice, ale ze samotné TOP 09.

„Mohu říci, že náš útvar dnes ráno zadržel a následně obvinil dvě osoby. Jsou to vysocí představitelé MPSV konkrétně se jedná o prvního náměstka ministra a ředitele odboru IT. Tyto dvě osoby byly obviněny z trestného činu podplácení,“ potvrdil informaci České televizi mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Dodal, že trestní stíhání se skutečně týká veřejné zakázky a jejího vyhlášení. Na policejním webu později uvedl, že se obvinění primárně netýká zakázky na systém pro výplatu sociálních dávek ani zakázky na systematizaci resortu.

Mluvčí MPSV Viktorie Plívová potvrdila pro ČT, že výše jmenovaní opustili dopoledne úřad v doprovodu neuniformovaných policistů. Podle jejích slov neměl o celé akci informace ani ministr Jaromír Drábek. „My na ministerstvu v tuto chvíli vůbec netušíme, s jakou zakázkou to může souviset,“ prohlásila.

Podrobnosti úřadu prý neposkytli ani policisté. Ministr Drábek zmínil v rozhovoru pro ČT, že jeden z účinkujících policistů na ministerstvu odmítl poskytnout úřadu informace s vysvětlením, že důvod zatýkání nemá spojitost s MPSV.  

Analytik Nadačního fondu proti korupci Martin Soukenka si myslí, že v rámci výplat nepojistných sociálních dávek ukazuje napojení firem, které zakázku získaly, směrem právě k Vladimíru Šiškovi, respektive na ministra Drábka.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v tiskovém prohlášení: „Ani na přímý dotaz nám policie k tomu nic nesdělila… Přesto se nyní dočítám z tisku, že novináři jsou o věci zpraveni a disponují přitom informacemi velmi konkrétními. Deset dní před volbami je takový postup policie skandální.“

Opoziční ČSSD vyzvala ministra Drábka k okamžité rezignaci. Pokud Drábek neodejde sám, měl by jej neprodleně odvolat premiér Petr Nečas (ODS), uvedl lídr strany Bohuslav Sobotka. „Pokud byl dnes náměstek Šiška obviněn z korupce, musí nést politickou odpovědnost i jeho přímý nadřízený, ministr práce a sociálních věcí Drábek,“ míní předseda sociální demokracie. Na to ministr reagoval vyjádřením, že v poslední době žádá Sobotka jeho rezignaci každou chvíli, tudíž ho nic takového nepřekvapuje.

Hlasy po Drábkově rezignaci zní ale i zevnitř jeho vlastní strany. Karola Haasová, která vede kandidátku TOP 09 pro krajské volby v Ústeckém kraji, dnes v souvislosti se zatčením jeho podřízených vyzvala Drábka k rezignaci. Ministr by ji měl minimálně zvážit také podle předsedy TOP 09 v Olomouckém kraji Tomáše Chalánka. Jiní členové TOP 09 vývoj nyní příliš hodnotit nechtěli. „Opakovaně odmítal kritiku směřovanou proti jeho prvnímu náměstkovi Vladimíru Šiškovi. Naopak se za Šišku, se kterým v minulosti také podnikal, opakovaně zaručil. Z toho plyne jediný závěr, že by měl okamžitě rezignovat,“ uvedla Haasová.

Vladimír Šiška (47) se kolem informačních technologií pohybuje přes deset let. S působením ve státní správě měl zkušenosti už před nástupem na MPSV. Začátkem tisíciletí byl náměstkem předsedy Úřadu pro veřejné informační systémy a v roce 2003 zastával půl roku stejnou funkci na ministerstvu informatiky. Patří k dlouholetým spolupracovníkům Drábka.

V letech 2004 až 2008 byl Šiška tajemníkem v Hospodářské komoře, kterou tehdy Drábek vedl, později vedl národní výbor Mezinárodní obchodní komory v ČR, kde se současný ministr práce také angažoval. V posledních měsících, zejména po potížích vyvolaných novým systémem vyplácení sociálních dávek, média upozornila na některé Šiškovy údajně podezřelé aktivity z minulosti.

Konkrétně například na transakci kolem firmy Echoton, kterou Šiška spoluvlastnil. Echoton, který se koncem 90. let neúspěšně spolu s rakouským a italským telekomem ucházel o licenci pro třetího mobilního operátora, chtěl Šiška podle tisku v roce 2000 prodat dceřiné společnosti energetického gigantu ČEZ. Ve zmíněné firmě přitom působil jako ředitel pro strategický rozvoj; nové vedení ČEZu nakonec obchod za zhruba čtvrt miliardy zastavilo. Obchodní spor kolem Echotonu byl také oficiálním důvodem Šiškova ochodu z ministerstva informatiky.

(zdroj: ČTK)