Útočník: Střelba na Klause? Zranit jsem ho nechtěl

Praha/Liberec – Střelba z kuličkové pistole na prezidenta Václava Klause nebyl pokus o atentát, ale zoufalý krok. V Liberci to dnes uvedl šestadvacetiletý útočník Pavel Vondrouš a dementoval tak prezidentovu vlastní interpretaci. „Nebylo to namířeno jen proti němu, ale proti celému systému,“ vysvětlil s tím, že jeho záměrem bylo upozornit na žalostný stav tuzemské politické scény. Prezidenta ani nechtěl zranit, a proto útočil z těsné blízkosti, a nikoli na pódiu, kde by Klaus býval také dobrý terč.

„Tento systém zcela selhává a na to je nutno důrazně upozornit,“ řekl Vondrouš s tím, že pravicový kabinet šéfa ODS Petra Nečase zdaleka překračuje hranice, jež mohou občané tolerovat.

Vondoruš: Napadení bylo obžalobou systému

Daně podle něj platí hlavně pracující a jako protislužbu dostávají stále horší veřejnou správu a omezenější sociální služby. „Nečinnost je v této situaci zločinem, a ne to, co jsem udělal já,“ zdůraznil Vondrouš. Klause si vybral proto, že ho považuje za jednoho z lidí, kteří za současným špatným stavem České republiky stojí, už o víkendu ostatně na svém facebookovém profilu napsal, že „Václav Klaus v ČR zavedl šelmovitý kapitalismus, který přivádí mnoho z nás do bezvýchodné situace a zvýhodňuje bohaté.“

Ve svém prohlášení se Vondrouš obul i do nerovného přístupu veřejné moci k občanům. „(Ministr financí Miroslav) Kalousek fackuje lidi na ulici a neskončí jako já v cele předběžného zadržení, ani není obviněn z výtržnictví. Lobbista (Roman) Janoušek zase těžce zraní v opilém stavu řidičku a neskončí v cele předběžného zadržení. Já jsem tam strávil mnoho hodin a byl mi zabaven osobní počítač a můj mobil. Obviněn jsem byl z výtržností,“ poukazuje Vondrouš.

Zranění prezidenta útočník nečekal

Vondrouš dnes rovněž přiznal, že se na svůj čin zhruba dva týdny připravoval. „Moc času jsem neměl a ani nejsem cvičený na takové věci. Jsem obyčejný dělník, a tak jsem si jen nějakým způsobem natrénoval v lese střelbu,“ popsal přípravu útoku.

Přiznal také, že byl připraven i na variantu, že by se k prezidentovi vůbec nedostal. „Nepřemýšlel jsem dopředu nad tím, jestli se k prezidentovi tak blízko dostanu, vycházel jsem ze situace, která tam byla,“ řekl. Dobrým terčem byl podle něj Klaus i na pódiu. „Byla tam obrovská šance střílet, ale bylo tam mnoho lidí okolo, byla tam i německá delegace, která s tím nemá nic společného,“ řekl. Navíc nechtěl při střelbě zasáhnout někoho jiného a bál se, že by prezidenta mohl trefit třeba do obličeje, což také nechtěl. I proto střílel z bezprostřední blízkosti, aby minimalizoval riziko, že zasáhne někoho dalšího.

S tím, že může prezidentovi ublížit, nepočítal. „Docela mě překvapilo, když jsem viděl fotky, zbraň jsem zkoušel i sám na sobě,“ dodal. Svého činu ovšem nelituje a je připraven přijmout trest. Za obvinění z výtržnictví mu hrozí až dva roky, podle vlastních slov ale čekal, že skončí ve vězení na delší dobu, třeba z politických důvodů.

Pavel Vondrouš:

„Nikdy jsem nechtěl být mučedník, jen jsem chtěl žít jako člověk.“

První, kdo Vondrouše zadržel, ovšem nebyli policisté, ale Václav Křeček, který na místě pracoval jako pomocný zvukař. Mladíka v maskáčích chytil za ruku a odváděl ho ven z davu a hlavně z blízkosti prezidenta. „Byl jsem strašně rozčilenej, strašně naštvanej, a musel jsem se hodně ovládat, abych tam nezpůsobil nějaký skandál, abych toho kluka nesrazil na zem,“ vzpomíná Křeček.

Podle Klause šlo o atentát

Incident se stal v pátek 28. září po slavnostním otevření nového mostu v Chrastavě na Liberecku, když krátce před 15:00 prezident procházel obklopen davem lidí. Mezi nimi byl i Vondrouš oblečený v maskáčích a z bezprostřední blízkosti na něj několikrát vypálil. Z místa pak odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla, a dokonce poskytl rozhovor novinářům. Teprve pak byl zatčen.

Premiér Petr Nečas incident označil za politováníhodnou událost, sama hlava státu ho dnes v rozhovoru pro Mladou frontu DNES interpretovala jako první atentát na českého (potažmo československého) prezidenta. Kontroverze nevzbuzuje jen chování prezidentské ochranky, ale i spory kolem označení samotného incidentu. Více čtěte zde.

Facebookové vyjádření Pavla Vondoruše:

Václav Klaus v ČR zavedl šelmovitý kapitalismus, který přivádí mnoho z nás do bezvýchodné situace a zvýhodňuje bohaté. Daně platí převážně pracující a jako protislužbu dostávají kopance od státu, pořád horší veřejnou správu a sociální služby jsou již natolik omezené, že to není snesitelné a přitom se stát pořád víc a víc zadlužuje. Stát je v totálním rozkladu a tomu se člověk musí, alespoň symbolicky, bránit. Nečinnost je v této situaci zločinem, a ne to, co jsem udělal já. I ústavní zákon dává občanům právo se postavit na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod. To se dle mého názoru děje.

Stačí se podívat na nerovný přístup veřejné moci k občanům.

Kalousek fackuje lidi na ulici a neskončí jako já v cele předběžného zadržení a není obviněn z výtržnictví. Lobbista Janoušek těžce zraní v opilém stavu řidičku a neskončí v cele předběžného zadržení. Já jsem tam strávil mnoho hodin a byl mi zabaven osobní počítač a můj mobil. Obviněn jsem byl z výtržností, ačkoliv můj úmysl byl upozornit na jednání vlády, které zdaleka překračuje hranice, které občané mohou tolerovat. Tento systém zcela selhává a na to je nutno důrazně upozornit. Vláda zde působí na policii a další složky státu, aby se jejich zlodějiny nešetřily. Je tu obrovská nespravedlnost a proti té se musíme bránit. Svého činu nelituji, a naopak ho považují za přiměřenou obranu jednotlivce.

Chápu, že Klaus v zoufalství nyní dělá ze sebe mučedníka a mluví proto o atentátu. Pochybnosti o duševním stavu prezidenta musí mít v této souvislosti asi každý.

Znalci duše: O chorobu se nejedná

Psychiatr Ivan David předeslal, že nemá sice dostatek informací ke kvalifikovanému názoru, ale je prý možné, že to, co muž prohlásil, může být pravdivé. „Že si skutečně dělá starosti s vývojem ČR, který se mu zdá být nepříznivý, a že vzal na sebe riziko,“ uvedl David, náměstek ředitele bohnické psychiatrické léčebny. „Nevylučuji, že skutečné motivy mohou být i ty, které on sám uvedl, ale samozřejmě mohou být jiné,“ podotkl.

Podle Davida se nezdá, že by Vondrouš trpěl vážnou duševní chorobou. Obdobně se vyjádřil i psycholog Karel Humhal: „Maskáče si na sebe přeci jen berou lidé, kteří vyznávají aspoň trošku militantní názory, ale jinak působil zcela normálně.“