Solární podvod za 2 miliardy vynesl 9 lidem obvinění

Olomouc - Protikorupční policie podezírá devět lidí z pokusu o podvod za téměř dvě miliardy korun, už je i obvinila. Skupina se měla snažit získat licenci a následně připojit dvě severočeské fotovoltaické elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tomto roce dokončeny. Pokud by se jim to podařilo, získaly by elektrárny v následujících 20 letech garantovanou podstatně vyšší cenu za výkup takto vyrobené elektřiny než v následujícím roce.

Solární elektrárny na severu Čech patří do impéria miliardáře Zdeňka Zemka. „Náš útvar se tímto případem začal zabývat na jaře loňského roku, a to na základě trestního oznámení Energetického regulačního úřadu,“ informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Dodal, že od ledena 2011 by provozovatelům elektráren byly garantovány podstatně nižší výkupní ceny, proto se snažili stavbu dokončit již o rok dříve. Majitelé dvou severočeských elektráren ale podle policie licenci získali, přestože solární panely od konce roku 2010 dostavět nestihli. 

Policie devět pachatelů obvinila ze zvlášť závažných zločinů podvodu, pokusu podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Kriminalisté dnes podali státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby u tří obviněných, jedná se o úředníky právě z Energetického regulačního úřadu.

Energetický regulační úřad vyšetřování potvrdil

Zástupci ERÚ dnes vyšetřování potvrdili. Podle jeho mluvčí Jarmily Lehnerové policie vyšetřuje případy související s vydáváním licencí na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů z konce roku 2010, z období působení předešlého vedení úřadu. „Vedení úřadu je připraveno poskytnout příslušným orgánům plnou součinnost,“ uvedla na stránkách úřadu www.eru.cz v prohlášení předsedkyně úřadu Alena Vitásková. Vzhledem k vyšetřování se k případu jeho vedení nechce více vyjadřovat.

Část obviněných tvoří zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren. Ti podle kriminalistů podepsali v listopadu 2010 předávací protokoly o dokončení dvou fotovoltaických elektráren na severu Čech, přestože díla byla stále ve výstavbě. „Protokoly pak byly doručeny na Energetický regulační úřad jako podklady pro vydání licencí na výrobu elektřiny,“ uvedl mluvčí protikorupční policie.

Pro určení výkupní ceny elektřiny bylo  rozhodující, kdy elektrárny povolil Energetický regulační úřad. A ten to udělal přímo na Silvestra roku 2010. Obviněn byl rovněž revizní technik, který podle policie na pokyn další obviněné osoby v prosinci 2010 provedl revizi elektráren a pak vyhotovil nepravdivé revizní zprávy, přestože elektrárny ještě nebyly dostavěny. Mezi další obviněné patří i tři pracovníci ERÚ, kteří údajně jednak umožnili vydání licencí nedostavěným elektrárnám ještě v roce 2010 a zároveň zastavili řízení, které mělo prověřit už vydané licence.

Sdružení českých fotovoltaik tvrdí, že jde o systémovou chybu. „Evidentně je to selhání regulačních orgánů. Věříme, že se jedná o ojedinělý případ korupce, nicméně i my dlouhodobě poukazujeme na to, že přístup regulačních orgánů byl velmi různorodý a netransparentní,“ konstatovala výkonná ředitelka české fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. „Zaznamenali jsme případy, kdy malé střešní elektrárny nebyly připojeny za šest měsíců a byly připojeny až na začátku roku 2011, zatímco poměrně velké instalace byly připojeny v řádu jednotek dní.“

Vydáno pod